„Detectivi“ pe urmele chiulangiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Părinţii pot angaja, cu 54 de lei pe lună, „detectivi“ care urmăresc activitatea copiilor la şcoală. Elevii chiulangii apar şi pe site-ul Inspectoratului Şcolar Timiş. „Măcar de ruşine să ia măsuri“, spune inspectorul general Sandu Golcea. Copiii sunt supravegheaţi pe baza unui contract încheiat în trei exemplare între firmă, părinţi şi diriginte.

Situaţia şcolară a elevilor din Timişoara este supervizată de „detectivii de note şi de absenţe”. Ideea unui astfel de serviciu i-a venit lui Sergiu Budău (33 de ani). „Prietenii mi-au tot spus că ar dori să aibă un control suplimentar asupra copiilor pentru că, deşi par cuminţi, uneori inventează tot felul de tehnici pentru a-i păcăli”, a explicat timişoreanul.

Mulţi dintre părinţii care apelează la serviciile lui Sergiu Budău sunt foarte ocupaţi. „Sunt oameni care pleacă în delegaţii sau nu au timp să treacă pe la şcoală şi apelează la noi chiar dacă au încredere în copii”, a spus Budău.

Cei mai mulţi clienţi vin însă din rândul părinţilor care au avut probleme în repetate rânduri cu odraslele lor. „O mămică ne-a spus că fiul ei a ars carnetul de note, iar alta s-a plâns că fiul şi-a făcut propriul carnet, falsificând ştampila şcolii”, a exemplificat Budău.

„Ţintele” nu ştiu nimic

Copiii sunt supravegheaţi pe baza unui contract încheiat în trei exemplare între firmă, părinţi şi diriginte, fără ca elevii să bănuiască ceva. În baza acestuia, „detectivul de note” poate să meargă oricând la şcoală şi să stea de vorbă cu dirigintele.

Pe lângă note şi absenţe, părinţii mai primesc prin e-mail sau sms, informaţii legate de problemele de la ore sau de dificultăţile în aprofundarea unei materii.

De asemenea, din rapoarte nu lipsesc datele şedinţelor cu părinţii. Informaţiile despre serviciile „detectivilor” sunt oferite şi pe site-ul www.notesiabsente.ro.

Pentru prevenirea absenteismului, şi Inspectoratul Şcolar Timiş apelează la varianta electronică. „Punem pe site-ul nostru numele elevilor chiulangii şi ai directorilor de la şcoala lor pentru a-i face să ia măsuri măcar de ruşine”, a spus inspectorul general Sandu Golcea.

De ce mint copiii

Aproximativ 1.800 de elevi absentează, în fiecare săptămână, în şcolile din România. Potrivit unui raport al poliţiei, în perioada 15 ianuarie-25 martie, în internet-café-urile şi barurile din apropierea instituţiilor de învăţământ au fost depistaţi 17.957 de elevi care chiuleau de la cursuri. 

Psihologii şcolari susţin că elevii mint în funcţie de vârstă. „Când sunt mici, văd minciuna ca pe o modalitate de a-şi testa imaginaţia şi creativitatea. Mai sunt şi cazuri în care mint pentru că vor să experimenteze formarea valorilor morale”, a spus Marcela Călineci, psiholog la Centrul Municipal de Asistenţă Psihopedagogică Bucureşti.

Minciuna are însă alte scopuri în adolescenţă. „Mint pentru că vor să atragă atenţia, deşi în interiorul lor cred că nu fac bine ceea ce fac”, a mai spus psihologul. Minciuna din adolescenţă ţine şi de sistemul de valori în care trăiesc tinerii. „Dacă văd în jurul lor oameni care mint şi care fură, atunci fac la fel”, a explicat Călineci.

Părinţi încântaţi, elevi revoltaţi

image

Luminiţa Dolângă crede că un astfel de serviciu i-ar oferi informaţii în timp real despre copilul ei Foto: Zoltan Kiraly



Posibilitatea dublei verificări îi încântă pe profesori şi pe părinţi. „Pot afla în timp real situaţia copiilor şi pot să-i controlez mai uşor”, a spus Luminiţa Dolângă, mama unei fetiţe de clasa a V-a.

Adolescenţii nici nu vor să audă că „detectivii de note” sunt tot timpul pe urmele lor. „Din punct de vedere al părinţilor poate că este o idee bună, dar pentru noi nu este OK deloc”, a spus Cristian Lazăr, elev în clasa a XII-a.

Colegul său, Alexandru Danciu, crede că o astfel de iniţiativă ar face multe victime printre liceeni. „Toţi elevii mint. Nu cred că sunt în toată şcoala mai mult de cinci elevi care să spună totul părinţilor”, a spus Alexandru Danciu.

Mirela Medveşan este dirigintă la clasa a VII-a la Colegiul Bănăţean din Timişoara şi salută o astfel de idee. „Este atât în avantajul nostru, cât şi al părinţilor şi chiar dacă elevilor nu le convine acum, mai târziu vor mulţumi”, a spus Mirela Medveşan.

Elevii mai pot fi urmăriţi şi prin catalogul electronic www.parinte-profesor.ro, care funcţionează deja la Liceul „Ema-noil Ungureanu” din Timişoara şi se va extinde şi la alte unităţi de învăţământ.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite