Despre noul Cardinal român şi viitorul Bisericii Catolice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Biserica Greco-Catolică din România este una din Bisericile locale privilegiate în timpul pontificatului papei Benedict al XVI-lea. Mai întâi, Mitropolia de Alba Iulia şi Făgăraş (Blaj)- denumirea canonică a Bisericii locale pe care o numim în general Biserica Greco-Catolică sau Biserica română Unită cu Roma, a fost ridicată la rangul de Arhiepiscopie Majoră.

Ca Arhiepiscopie Majoră, scaunul de la Blaj şi întreaga Biserică Greco-Catolică din România beneficiază de toate privilegiile unui scaun patriarhal şi de o autonomie canonică lărgită faţă de Roma. Apoi Roma a dat aprobarea pentru înfiinţarea a două noi scaune de episcopi vicari, unul la Blaj şi altul la Bucureşti, sprijinind numirea în cele două scaune a unor episcopi tineri, iubitori ai ritului bizantin şi tradiţiilor orientale.

Un episcop greco-catolic a fost, de asemenea, implicat în organizarea Sinodului episcopilor de la Roma şi în dialogul de cel mai înalt nivel cu Bisericile Ortodoxe. Iar acum, chiar la începutul acestui an, Arhiepiscopul major Lucian Mureşan a fost „creat" cardinal.

Citeste aici continuarea

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite