Despăgubiri pentru agricultura distrusă de poluare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Investiţiile pentru eliminarea sau măcar scăderea nivelului de poluare, care erau bifate doar pe hârtie, au făcut ca acordarea autorizaţiei integrate de mediu pentru Somtera Copşa Mică să fie

Investiţiile pentru eliminarea sau măcar scăderea nivelului de poluare, care erau bifate doar pe hârtie, au făcut ca acordarea autorizaţiei integrate de mediu pentru Somtera Copşa Mică să fie amânată. Populaţia din zonă este otrăvită, în continuare, cu dioxid de sulf, plumb sau cadiu.
Timp de 14 zile, o comisie specială de supraveghere desemnată de ministrul mediului a monitorizat, 24 de ore din 24, emisiile de la Sometra Copşa Mică. Specialiştii au constat că poluarea este încă la cote ridicate în zonă şi chiar au luat în considerare acordarea de despăgubiri pentru daunele produse în agricultură. "Ministerul Agriculturii trebuie să analizeze posibilitatea despăgubirilor pentru daunele produse în agricultură, silvicultură şi zootehnie, şi să elaboreze planuri privind alternativa cultivării terenurilor poluate cu plante tehnice", a declarat ministrul mediului, Sulfina Barbu. După ce Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului Sibiu a făcut publică decizia de emitere a autorizaţiei integrate de mediu, s-au primit trei contestaţii. O comisie specială a analizat documentele şi a stabilit că este nevoie de un nou plan de acţiune pentru investiţii de mediu. "O decizie se va lua după elaborarea acestui nou plan. Dacă societatea nu-l va respecta, se poate ajunge până la închiderea fabricii", ne-a declarat Constantin Popescu, secretar de stat în Ministerul Mediului.

Copiii, cei mai afectaţi
Zona Copşa Mică a fost şi rămâne cea mai poluată din judeţul Sibiu, fiind şi o "zonă fierbinte" la nivelul României. Într-un document elaborat de Ministerul Mediului se cere ca Ministerul Sănătăţii să facă o evaluare a stării de sănătate a populaţiei, iar Ministerul Economiei şi Comerţului şi AVAS să facă o reevaluare a contractului de privatizare. În tot acest timp, solul din zona Copşa Mică, pe o suprafaţă de circa 3.400 de hectare este intens poluat, concentraţia de metale grele depăşind pragul de intervenţie. Metalele grele au fost identificate şi în pânza freatică, şi în plantele cultivate în zonă. Specialiştii au constatat că este afectată şi starea de sănătate a populaţiei infantile, înregistrându-se îmbolnăviri în proporţie de două ori mai mare decât în alte zone.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite