Deshumarea mai multor voievozi pentru a le studia originea a fost blocată de ministrul Culturii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Puiu Haşotti, ministrul Culturii
Puiu Haşotti, ministrul Culturii

Domnitorul Vlaicu Vodă a fost deshumat pentru a i se stabili originea prin prelevarea ADN-ului. Proiectul își propune să descopere originea primilor domnitori români, dar și relațiile de înrudire a domnitorilor din zona Munteniei. Noul ministru al Culturii, Puiu Hașotti, a sistat, însă, proiectul.

De-a lungul timpului au apărut mai multe teorii privind originea domnitorilor români. Una dintre acestea susține că Basarab I Întemeietorul ar fi fost fiul unei căpetenii de origine cumană, un popor venit din stepe Asiei în zorii Evului Mediu. Astfel, Basarab I ar fi de origine turcă, în pofida războaielor pe care le-au purtat de-a lungul timpului cu această seminție.

Pentru început, cercetătorii au deshumat mormântul lui Vladislav I, unchiul lui Mircea cel Bătrân și fratele tatălui marelui domnitor Radu I, înmormântat la Curtea de Argeș. S-au prelevat câteva mostre osoase și dentare, o bucată dintr-o tunică și câțiva nasturi din metal.

FOTO Clujul va spune care domnitor român e îngropat la Curtea de Argeş. După analizele ADN

Proiectul prevedea și deshumarea altor domnitori, printre care Basaab Întemeietorul, aflat în cripta Mănăstirii la Curtea de Argeș, Mircea cel Bătrân, înhumat la Cozia și Radu de la Afumați, ale cărui oseminte se află la Biserica Episcopală din București.

Hașotti a blocat proiectul

Noul Ministru al Culturii, Puiu Hașotii, a blocat însă proiectul, motivând că „din respect pentru ceea ce au reprezentat domnitorii Țării Românești", nu poate fi de acord cu prelevarea de ADN. Aprobările pentru demararea proiectului au fost obținute înainte de mandatul lui Hașotti la Cultură.

„Este important că aceşti domnitori au marcat istoria naţională şi prea puţin important dacă au avut sau nu o ascendenţă cumară. În calitate de Ministru am dat dispoziţiile necesare pentru a se opri prelevarea de ADN şi pentru a verifica cercetarea ştiinţifică în ansamblul ei", se arată într-un comunicat al ministrului Culturii.

Cercetătorii români sperau să fie ajutați în demersul lor și de o echipă internațională, mult mai experimentată și mai dotată. Materialele prelevate până acum de la Vlaicu Vodă vor fi transportate la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj Napoca, însă vor ajunge și la universități din Olanda, Anglia și Spania. Cercetării de la prestigioasa universitate Cambridge din Anglia vor analiza și ei mostrele voievodului.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite