Deraierea acceleratului în apropiere de Craiova, posibil act criminal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Deraierea acceleratului în apropiere de Craiova, posibil act criminal
Deraierea acceleratului în apropiere de Craiova, posibil act criminal

Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, a declarat că, în cazul trenului deraiat pe raza localităţii doljene Cârcea, ar fi vorba despre un act intenţionat. Trei bărbaţi sunt audiaţi pentru a lămuri ipoteza scoaterii şuruburilor. VEZI AICI PRIMELE IMAGINI DE LA FAŢA LOCULUI

Teoria şurubului de Sabin Orcan

Poliţişti şi procurori interoghează trei angajaţi ai CFR în legătură cu scoaterea buloanelor de la calea ferată, lucru care a condus la deraierea acceleratului care făcea legătura între Timişoara şi Bucureşti în dreptul localităţii doljene Cârcea.

Unul din bărbaţii aduşi la Curtea de Apel, angajat la CFR Craiova, a declarat: „Am venit aici să dăm declaraţii, dar noi nu ştim pentru ce. Suntem angajaţi CFR, dar nu avem niciun amestec în accidentul de la Cârcea.“

Prim-procurorul de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova, Elisabeta Drăguţ, a declarat că vinovatul va primi o pedeapsă aspră: „Avem un cerc de suspecţi. A fost audiat unul dintre aceştia. Luăm în calcul toate variantele, inclusiv mâna criminală. Am ridicat probe de la faţa locului, mai multe şuruburi şi bidoane cu ulei. Dacă se va dovedi că cineva a fost vinovat, acea persoană riscă până la 25 de ani de închisoare.“

Locul unde s-a petrecut accidentul a fost verificat ieri, iar în intervalul 21.00 - 1.00 un singur tren a trecut prin zonă, mai exact un marfar.

„Am discutat cu conducerea companiei CFR, care susţine că în zonă nu s-au mai facut lucrări de patru ani“, a precizat Aurel Băjenaru, procuror adjunct la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova.

Citeşte şi:

Înainte de a ajunge la Cârcea, ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, a trecut la Spitalul Judeţean de Urgenţă pentru a vedea în ce stare sunt pacienţii.

Berceanu a declarat azi, la faţa locului, că ipoteza probabilă este aceea a unui act intenţionat. „După primele aprecieri ale celor din echipele care au venit azi noapte ca să facă verificări, se pare ca e un act intenţionat, pentru ca au fost deşurubate şuruburile. S-a găsit şi bidonul cu o substanţă specială“.

Ministrul a adăugat că cei care ar fi slăbit şuruburile au folosit un ulei special. „E totul uns cu ulei, s-a lucrat cu scule, şuruburile practic, sunt nedeformate. Nu vreau să fac niciun fel de presupuneri, vom lua toate măsurile pentru a ne feri de repetarea acestei situaţii".

Potrivit ministrului, din primele cercetări, rezultă că paguba produsă se ridică la aproximativ cinci milioane euro, iar operaţiunea de deşurubare ar fi fost făcută într-un interval de o oră şi jumătate. „Nu ştim dacă ce s-a întâmplat mai poate fi reparat. Aici putea să fie o tragedie colosală. Era un tren de luni dimineaţă, totul s-a petrecut în intervalul de o oră şi jumătate pentru că a trecut un tren înainte cu o oră şi jumătate“, a spus Berceanu.

Oficialul a mai adăugat că până în prezent 10 trenuri au fost deviate pe ruta Piatra-Olt şi în aproximativ 24 de ore ruta Craiova-Caracal va fi deblocată.

Află pe adevarul.it cine este considerat responsabil pentru incidentul feroviar din Milano, în urma căruia două vagoane de tren au ajuns într-o gospodărie şi vezi imagini de la faţa locului

Opt din cele nouă vagoane ale unui tren care transporta 200 de persoane şi făcea legătura între Timişoara şi Bucureşti au sărit de pe şine în dreptul localităţii Cârcea, la 10 kilometri distanţă de Craiova.

Acceleratul 1692  a deraiat la doar 15 minute minute după ce a plecat din gara Craiova, în jurul orei 2.30. Pompierii au sosit imediat la faţa locului şi au transportat victimele la ambulanţă. Două persoane au refuzat să meargă la Spitalul Judeţean din Craiova pentru a primi îngrijiri medicale. Alte 15 persoane au fost transportate de urgenţă la Urgenţă pentru a primi îngrijire medicală.

Get the Flash Player to see this player.

url=/editor_files/Flash/ANUL 2009/septembrie/tren deraiat andreea.flv width=300 height=200 loop=false play=false downloadable=false fullscreen=true displayNavigation=true displayDigits=true align=left dispPlaylist=none playlistThumbs=false

În acest moment, doar cinci dintre acestea se mai găsesc la spital. „Este o minune că nimeni nu a fost grav accidentat. Când am ajuns la faţa locului, oamenii erau panicaţi şi în stare de şoc. Toată lumea încerca să coboare cât mai repede din vagoanele răsturnate la câţiva metri de şinele de tren“, a spus Luciana Rotaru, medic SMURD.

Au văzut moartea cu ochiii

Pasagerii au povestit că au încercat să sară pe geam pentru a ieşi cât mai repede din trenul care a deraiat. Aflată în stare de şoc, Ana Bolintin, de 61 ani, a spus cu voce tremurândă: „Am văzut moartea cu ochii“. Femeia spune că se întorcea din vacanţă de la Băile Herculane.

Prima declaraţie a mecanicului de locomotivă, Marian Tiţă, dată imediat după accident: „Am auzit doar un zgomot puternic, iar imediat trenul a deraiat. Nu avea nicio defecţiune şi nu îmi explic ce s-a întâmplat. Nu am avut curaj să stau mai mult de cinci minute jos, să văd dezastrul. Locomotiva a deraiat după şine aproximativ o jumătate de metru. Restul vagoanelor erau aruncate în şanţ, iar roţile au fost desprinse şi aruncate la câţiva metri“.

Vizibil marcat de gravitatea accidentului, bărbatul susţine că nu avea viteză şi că nu îşi imaginează ce s-a putut întâmpla.
Trenul se află în continuare pe şine, astfel că întreaga circulaţie feroviară este blocată între Craiova şi Caracal.

"Nu mai există oameni care să nu fi fost preluaţi de către autocare pentru a fi transportaţi către Caracal. Circa 200 de călători au fost tranportaţi la Caracal. În acest moment este blocată circulaţia pe ruta Craiova - Caracal. Unele trenuri au fost deviate pe ruta Piatra Olt - Caracal. Anchetatorii care s-au deplasat la faţa locului vor stabili care au fost cauzele exacte ale accidentului", a declarat la faţa locului directorul general al Regionalei CFR Călători Craiova , Marin Şuşanu.  Autobuzele s-au deplasat la Caracal, călătorii urmând să plece de acolo către destinaţiile dorite.

Despre cauzele care au produs accidental nu se ştie deocamdată nimic.

 „Intervenţia s-a făcut rapid, iar toate echipajele s-au ocupat imediat de pasageri. Noi nu ştim la momentul acesta ce s-a putut întâmpla“, a completat Marin Şuşanu.

Peste 150 de jandarmi şi poliţişti au intervenit la faţa locului, însă a fost o intervenţie dificilă, ţinând cont că zona este greu de accesat.

Imagini de groază

Imaginile din zonă erau desprinse parcă dintr-un film de groază. Vagoane răsturnate la doi metri de calea ferată, oamenii disperaţi, stâlpi de iluminat public puşi la pământ.
Printre pasageri trenului s-au aflat şi doi copii. Un băieţel de numai opt ani era speriat, tremura continuu în picioruşele goale, pentru că pantofii şi-i pierduse în tren.

Florin Cocoşilă, purtător de cuvânt ISU Dolj a declarat: „S-a intervenit cu patru ambulanţe, o autospecială, 20 de pompieri de la grupul operativ Craiova şi de la SMURD.“

Conform unor surse neoficiale, trenul a deraiat din cauză că şuruburile care fixau şina erau desfăcute. Ministrul Radu Berceanu a sosit deja la faţa locului şi urmează să susţină o conferinţă de presă.

Alte accidente grave

14 aug 2009
Trecerea la nivelul căii ferate din comuna ieşeană Scânteia a fost scena celui mai grav accident feroviar din Moldova din ultimii 100 de ani. Un microbuz care transporta 15 persoane de la Bodeşti către Iaşi a fost spulberat de pe şine de trenul accelerat particular Braşov-Iaşi. 

La 7 iulie 2009,
Claudiu Hauptmann, aflat la volanul unui Peugeot, a intrat pe contrasens şi a izbit frontal un automobil care circula regulamentar. Şase oameni au murit.

În august 2008,
cinci persoane şi-au pierdut viaţa într-un grav accident rutier petrecut în localitatea buzoiană Glodeanu Sărat. În incident au fost implicate două autoturisme.

În iulie 2007,
un autocar a fost lovit de un tren personal, în localitatea dâmboviţeană Gura Ocniţei. În autocar erau 40 de persoane care se întorceau de la o nuntă. Opt au decedat, alte 27 au fost rănite.

La 5 mai 2007,
nouă persoane au fost rănite grav după ce un microbuz a intrat pe contrasens, a lovit o maşină şi s-a răsturnat în apropiere de Turda.

În octombrie 2006,
un microbuz s-a ciocnit violent cu un autocamion pe DN7. În urma impactului au murit opt oameni.

La 7 septembrie 2006,
şoferul unui microbuz care transporta 16 persoane nu a acordat prioritate şi a fost lovit din plin de un autocar. În urma accidentului produs la Bârlad şi-au pierdut viaţa 12 persoane, alte cinci fiind rănite grav.

La 29 noiembrie 2005,
la intrarea în Slobozia, şoferul unui microbuz care transporta 26 de pasageri a pierdut controlul direcţiei, izbindu-se de un copac aflat pe marginea şoselei. În urma impactului au murit 16 oameni, alţii 11 fiind grav răniţi.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite