Depozite garantate până la 50.000 euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Plafonul de garantare a depozitelor bancare constituite de persoanele fizice va fi ridicat în următoarele zile de la 20.000 de euro la 50.000 de euro, se arată într-un comunicat al Fondului de

Plafonul de garantare a depozitelor bancare constituite de persoanele fizice va fi ridicat în următoarele zile de la 20.000 de euro la 50.000 de euro, se arată într-un comunicat al Fondului de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar (FGDSB).

Fondul va garanta toate sumele de până la 50.000 de euro, echivalent în lei, depuse în orice tip de cont bancar (cont curent, economii, comun, depozit etc.). Vor fi garantate depozitele deţinute de rezidenţi şi nerezidenţi, constituite atât în moneda naţională, cât şi în valute convertibile (euro, dolari, lire sterline, franci elveţieni), cotate de BNR.

Plafonul de garantare se aplică individual pentru fiecare deponent şi pentru fiecare bancă în parte. De exemplu, o persoană care deţine într-o bancă un depozit în valoare echivalentă de 55.000 de euro va putea beneficia, în cazul ipotetic al falimentului acelei instituţii, de rambursarea a 50.000 de euro.

Dacă aceeaşi sumă de 55.000 de euro ar fi împărţită în două depozite la două bănci diferite, deponentul şi-ar primi banii integral, în cazul ipotetic al falimentului celor două instituţii.

Statul, acţionar la bănci?

Această decizie a fost luată în ţara noastră în contextul măsurilor de protecţie a economiilor persoanelor fizice şi a băncilor din UE pe fondul crizei globale. Liderii celor 15 state ale zonei euro s-au întâlnit, ieri, la Paris pentru a stabili un pachet de măsuri destinat protejării băncilor de posibile falimente. La discuţiile a fost prezent şi premierul britanic Gordon Brown.

Analiştii, citaţi de Reuters, susţin că liderii europeni ar putea dezvălui un plan de salvare similar cu cel pus în aplicare de Marea Britanie, şi anume ca statul să devină acţionar principal al băncilor. Brown speră ca naţionalizarea parţială a grupurilor financiare să dezgheţe capitalul şi să restabilească încrederea în sistemul bancar. ;

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite