Dependenţii de alcool fac terapie de grup

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Asociaţia Alcoolicilor Anonimi din Suceava îi ajută pe aceştia să renunţe la viciu. Sute de suceveni au încercat să renunţe la băutură apelând la o asociaţie care le permite să-şi păstreze anonimatul.

Peste 300 de suceveni au apelat la ajutorul Asociaţiei Alcoolicilor Anonimi de la înfiinţarea fundaţiei, în 2001. Puţini dintre aceştia au reuşit să scape de acest viciu. În prezent, organizaţia numără doar 15 membri.

„Asociaţia este o comunitate de bărbaţi şi femei care îşi împărtăşesc experienţa, puterea şi speranţa pentru a renunţa la alcool şi pentru a-i ajuta şi pe alţii să renunţe", spune Costel, coordonatorul grupului.

Potrivit terapeutului, veteranul Asociaţiei este un bărbat care a reuşit să nu mai bea timp de opt ani. Majoritatea alcoolicilor află de existenţa acestui grup numai după ce ajung să fie internaţi, dar şi atunci sunt reticenţi, refuzând să-şi accepte boala şi să participe la discuţii.

Suportul psihologic, cel mai important

„Alcoolismul este o boală fizică, mentală şi spirituală, care nu se vindecă niciodată complet, în sensul că va exista întotdeauna o vulnerabilitate faţă de alcool care trebuie tratată", explică doctoriţa Loreley Haşovschi. Recuperarea se face prin dezintoxicarea din spital, care durează zece zile, şi cu ajutorul medicamentelor. Cea mai importantă este însă componenta psihologică a tratamentului.

„Vindecarea necesită o abordare complexă şi de foarte lungă durată. Partea cea mai importantă şi care durează cel mai mult este susţinerea psihologică şi morală a pacientului de către familie şi persone care cunosc problema din interior", arată Loreley Haşovschi.
Astfel, specialiştii le recomandă celor dependenţi de alcool ca după internare să participe la un grup de suport, cum este Asociaţia Alcoolicilor Anonimi.

„În faţa altor alcoolici bolnavul se deschide mult, îşi povesteşte viaţa şi ceea ce l-a determinat să consume alcool. În faţa medicilor nu îndrăzneşte să fie sincer", mai spune Costel. Singura condiţie de acceptare în asociaţie este dorinţa persoanei de a renunţa la alcool. Nu se percep taxe pentru terapie. Grupul din Suceava a fost creat din iniţiativa psihiatrului Loreley Haşovschi de la Secţia de Psihiatrie a Spitalului Judeţean Suceava şi de actualul coordonator, Costel.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite