Dependenţi de droguri de la vârste tot mai fragede

0
Publicat:
Ultima actualizare:

la sută din elevii de liceu chestionaţi au declarat că au consumat, cel puţin odată, droguri. Nu în ultimul rând, vârsta de la care tinerii devin consumatori de droguri a scăzut în ultimii

la sută din elevii de liceu chestionaţi au declarat că au consumat, cel puţin odată, droguri. Nu în ultimul rând, vârsta de la care tinerii devin consumatori de droguri a scăzut în ultimii ani, mulţi elevi începând să consume de la 15-16 ani.
"Ai încercat vreodată vreun drog?", "Cunoşti colegi care se droghează?", "Unde consumi droguri?", "Sub ce formă consumi droguri?" sunt doar câteva dintre întrebările la care elevii de liceu din Iaşi au răspuns, în cadrul unui sondaj realizat de Fundaţia Alături de Voi. Timp de câteva luni, membrii fundaţiei au mers din liceu în liceu, pentru a afla mai multe despre consumul de droguri din Iaşi. Rezultatele studiului nu i-a bucurat însă deloc.
Studiul relevă faptul că, în Iaşi, consumul de droguri în rândul tinerilor a crescut în ultimii ani cu câteva procente. Astfel, 14% din elevii de liceu au recunoscut că au consumat, cel puţin odată, droguri în diverse forme. Pentru liceenii ieşeni, cele mai "familiare" sunt cele derivate din canabis, mai exact marijuana şi haşişul. Nu în ultimul rând, în rândul "preferinţelor" tinerilor se numără şi ecstasy. "Avem problema consumului de droguri în rândul tinerilor din Iaşi, iar datele furnizate ne arată acest lucru. Faptul că liceenii cunosc denumirile comerciale ale drogurilor demonstrează că au informaţii de pe piaţa neagră a dealerilor", a declarat Corneliu Petrea, şeful Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Iaşi. Relevante sunt şi datele conform cărora 60% din elevii ieşeni consideră că dependenţa de droguri nu survine imediat. Mai mult decât atât, un număr însemnat de elevi consideră drogurile "un refugiu din faţa problemelor personale". "Este o problemă care trebuie luată în considerare. Dincolo de curiozitate şi de fuga din faţa problemelor, mulţi tineri sunt supuşi unor presiuni atât din partea grupurilor, cât şi o presiune informaţională", a adaugat Corneliu Petrea.

"Nu s-a dezvoltat la Iaşi o piaţă pentru drogurile de mare risc"
Potrivit şefilor Inspectoratului de Poliţie, în Iaşi nu s-au dezvoltat încă reţele de trafic a drogurilor de mare risc. "La Iaşi se consumă drogurile derivate din canabis, amfetamine, dar nu putem vorbi încă de o piaţă a drogurilor injectabile, de mare risc", a declarat Mădălin ţăranu, coordonatorul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul IPJ Iaşi. "Există interes din partea tinerilor, şi de aceea trebuie să acţionăm pe cerere. Nu trebuie uitat că Iaşiul se află pe una dintre cele mai importante rute, şi anume cea balcanică", a precizat Corneliu Petrea.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite