Dependenţa de televizor scade interesul pentru natură

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Petrecerea timpului liber în faţa televizorului şi a calculatorului are efecte nefaste nu numai asupra sănătăţii oamenilor, ci şi asupra interesului lor în ceea ce priveşte conservarea

Petrecerea timpului liber în faţa televizorului şi a calculatorului are efecte nefaste nu numai asupra sănătăţii oamenilor, ci şi asupra interesului lor în ceea ce priveşte conservarea naturii.

Cei care vizionează toată ziua emisiuni sau filme la televizor, precum şi cei care nu se pot desprinde de jocurile pe calculator nu iau contact cu mediul înconjurător. Stau închişi în casă şi, în felul acesta, le scade interesul pentru frumuseţea parcurilor şi conservarea biodiversităţii.

Acestea sunt rezultatele unui studiu publicat de cercetătorii de la Academia Naţională de Ştiinţe din Washington. "Picnicurile, campingul, pescuitul sau simplele plimbări prin parcuri îi ajută pe oameni să se recreeze mai mult decât o poate face orice joc pe calculator.

Petrecerea timpului liber închis în casă, în faţa televizorului sau a calculatorului are implicaţii cruciale vizavi de eforturile curente de salvare a biodiversităţii. De vreme ce nu mai observă natura din preajma lor, e normal ca interesul faţă de mediul înconjurător să se diminueze", spuneau coautorii studiului, Oliver R.W. Pergams şi Patricia A. Zaradic.


"Videofilia", inamicul vieţii sociale


Cercetătorii au monitorizat vizitele locuitorilor din State Unite şi din Japonia, în principalele parcuri naţionale. De asemenea, ei au realizat o statistică a licenţelor de vânătoare şi pescuit obţinute de cetăţenii aceloraşi ţări. Astfel, cercetătorii au constatat o diminuare cu 25 la sută a numărului celor care se recreează în aer liber. Scăderea a început prin anii 80-90, perioadă în care a avut, practic, loc dezvoltarea jocurilor pe calculator.

"Înlocuirea activităţilor în aer liber cu sedentarismul, precum şi dependenţa de televizor sau calculator atrag după sine consecinţe negative asupra sănătăţii fizice şi mentale, mai ales în cazul copiilor", a mai spus Pergams. Acesta a adăugat că "videofilia" este considerată principala cauză a obezităţii, a lipsei de socializare, a rezultatelor academice slabe şi, mai nou, a diminuării interesului pentru mediul înconjurător. (Francisca M. Catană)

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite