Delicatese şi plimbări cu mocăniţa, în Suceava

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Atracţiile Bucovinei au fost adunate în câteva pavilioane din Cetatea de Scaun. Turiştii, oamenii de afaceri sau simpli gură-cască pot gusta din farmecul Bucovinei la Forumul Regional de Investiţii, care se desfăşoară la Suceava.

O replică a Mănăstirii Voroneţ se află expusă în clădirea Centrului Economic Bucovina, aflat în apropierea aeroportului din Suceava.

Vizitatorii pot urmări cum pictează artista Irina Manuela Ţibulcă peretele exterior la bisericii, folosind celebra nuanţă de albastru. La rândul lor, şi măicuţele de la Voroneţ fac demonstraţii de pictură.

La expoziţie este bine reprezentată şi arta culinară: dulceţuri de zmeură sau afine, caşcaval, leibăr, păstrăv afumat, dar şi afinată sau zmeurată. Toate aceste delicatese pot fi degustate de vizitatori, la faţa locului.

Mocăniţa pe beton

Vizitatorii se pot plimba gratuit cu mocăniţa, pe un traseu de 200 de metri în faţa centrului expoziţional, şinele fiind aşezate direct pe beton.

„Este o idee grozavă. Cum nu prea am posibilitatea să ajung la Moldoviţa, acolo unde ştiu că este traseul acestui trenuleţ, am venit aici”, spune Elena Cramarciuc. Nici amatorii de alpinism nu vor fi dezamăgiţi. Ei pot coborî pe frânghie, de la etajul doi al clădirii, sub supravegherea profesioniştilor. ”Nu costă nimic. Trebuie doar puţin curaj”, explică Petrică Ariciuc, şeful Serviciului Salvamont din Vatra Dornei.

Fierari şi ouă încondeiate

Alte puncte de atracţie au fost amenajate în centrul Sucevei, pe esplanada Casei de Cultură. Doi fierari ambulanţi stârnesc admiraţia vizitatorilor, prin îndemânarea cu care folosesc barosul şi fierul înroşit. Cei doi artizani confecţionează potcoave, în doi timpi şi trei mişcări.

„Este o meserie care nu va muri, atâta vreme cât vor fi cai. De unde suntem noi, la Moldoviţa, sunt patru fierării şi toate merg bine”, divulgă Gheorghe Hârjău secretul meseriei sale. Nu lipsesc nici încondeietoarele de ouă, cu o ofertă extrem de variată.
În afară de tradiţionalele ouă de găină, ele au mai împodobit şi ouă de fazan, lebădă, nandu sau struţ. Târgul de la Suceava, care îşi propune să promoveze atracţiile Bucovinei, se va încheia astăzi.

image

Mocăniţa prin oraş este o idee grozavă. Ajung rar pe la Moldoviţa, acolo unde circulă acest trenuleţ

image


Elena Cramarciuc
suceveancă

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite