Viperele, atracţie turistică pe Defileul Jiului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viperele, atracţie turistică pe Defileul Jiului
Viperele, atracţie turistică pe Defileul Jiului

Locuitorii din zonă se plimbă nestingheriţi de prezenţa acestor şerpi veninoşi

Oamenii ştiu că viperele nu atacă decât ca să se apere motiv pentru care, în Gorj, cazurile de persoane muşcate sunt foarte rare. „Viperele sunt animale care nu atacă omul. Au fost cazuri de oameni muşcaţi doar pentru că vipera s-a simţit atacată şi a ripostat. Când se apără, veninul eliberat este într-o cantitate mai mică decât în momentul atacului“, a declarat Daniel Bucur, directorul Parclui Naţional Defileul Jiului. Locuitorii zonei sunt obişnuiţi cu prezenţa viperelor şi, cunoscându-le temperamentul, se plimbă pe munţi nestingheriţi de prezenţa şerpilor veninoşi. „Nu mi s-a întâmplat niciodată nimic rău deşi am văzut de multe ori vipere. Cred ca e important să-ţi menţii calmul şi să nu faci gesturi pe care le-ar putea lua ca agresive“, a declarat Ion Gherghe, 46 de ani, locuitor al oraşului Bumbeşti-Jiu.

Identificarea viperelor

Mulţi oameni au tendinţa de a confunda orice şarpe cu o viperă ceea ce le face drumeţiile destul de tensionate. Specialiştii au descris cele trei specii de vipere întâlnite în România. Pentru că în Gorj avem de-a face doar cu vipera comună şi cu vipera cu corn descrierea lor este similară. Au un corp gros, lung de maxim 100 de cm, iar pe spate un desen maro sau negru sub formă de zig-zag.  Vipera cu corn are în plus o proeminenţă pe bot de la care i se trage şi numele. Ambele specii au un V desenat pe cap. 
În lunile august-septembrie femelele dau naştere unui numar de 5 pana la 10 pui. Hrana preferată este alcătuită din rozătoare mici şi şopârle. Iarna viperele hibernează în excavaţii subterane, cel mai adesea în grupuri de peste 100 de indivizi. Vipera cu corn este un animal lent, fără tendinţe de agresivitate. Atunci când este atacată, însă, reacţionează violent, dar în foarte puţine cazuri muşcătura ei este fatală. Ideea eronată că viperele reprezintă un pericol la adresa omului a dus la împuţinarea numărului lor, motiv pentru care, începând din anul 2001 această specie este strict protejată de lege.

Există ser antiviperin

Spitalele din Gorj sunt pregătite să intervină în cazul persoanelor muşcate de vipere. La Unitatea de Primiri Urgenţe din Târgu-Jiu sunt patru doze de ser: „Anul trecut am avut trei muşcături, am intervenit rapid şi n-au fost victime. Nu putem ţine serul pe stoc pentru că e foarte scump şi expiră repede“, a declarat Constanti Pălivan, director medical la Spitalul Judeţean Târgu-Jiu. Medicii spun că muşcătura viperei este periculoasă, dar, din fericire, destul de rară. Veninul acţionează asupra sângelui pe care îl coagulează. Acest efect poate fi combătut doar prin tratament medical de specialitate. Dacă doza de venin a muşcăturii este suficient de mare, o persoană poate muri în câteva ore.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite