Defileul Jiului, drum încărcat de istorie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Defileul Jiului, drum încărcat  de istorie
Defileul Jiului, drum încărcat de istorie

Turiştii care călătoresc pe defileu pot admira locuri ce amintesc de trecutul Gorjului

Chiar şi drumul spre Parcul Naţional Defileul Jiului oferă câteva lucruri ce merită văzute. Mănăstiri, muzee şi obiecte ce amintesc de istoria Gorjului. Toate acestea te întâmpină în drumul spre Defileul Jiului. În perioada 15.11.2008-12.08.2009 se desfăşoară proiectul „Educaţie şi Conştientizare privind Parcul Naţional Defileul Jiului“, finanţat de Administraţia Fondului pentru Mediu în parteneriat cu Consiliul Judeţean Gorj. Valoarea totală a proiectului este de 57.464 de lei şi constă în activităţi de educare a tinerilor, realizarea de panouri informative şi materiale promoţionale.

Muzee şi mănăstiri, pe drumul spre defileu

Plecând din Târgu-Jiu spre nord pe DN 66 (Târgu-Jiu - Petroşani), şoseaua lasă în dreapta localitatea Curtişoara, atestată documentar din secolul al XV-lea în timpul domnitorului Vlad Vodă Călugărul.
Aici se află Muzeul Arhitecturii Populare de la Curtişoara, amenajat între anii 1968 -1975, ce oferă vizitatorilor piese de mobilier ţărănesc, obiecte etnografice şi costume gorjeneşti şi case specifice satului din Gorj cu sute de ani în urmă. În 2002, în incinta muzeului a fost strămutat întreg complexul familiei Tătărescu de la Poiana Rovinari. Tot aici se află cea mai frumoasă culă din judeţul Gorj, construită între secolele XVII - XVIII.
În apropierea oraşului Bumbeşti-Jiu se află Castrul Roman, construit, se pare, în timpul împăraţilor Septimus Sever şi Antonun Caracala, de către Cohorta I a Britaniilor, Aurelia Antoniniana Militaria.
La intrarea în defileul Jiului se văd ruinele Mănăstirii Vişina, ctitorie a domnitorului Mircea cel Bătrân (1386- 1418), care are ca hram Sfânta Treime.
La aproximativ 35 de km de Târgu-Jiu, pe malul stâng al Jiului, se află Mănăstirea Lainici, care are ca hram Intrarea în biserică a Maicii Domnului.
Mănăstirea Lainici a fost construită între anii 1812 şi 1847 de către boierii din regiune pe un deal care domină Defileul Jiului. Ea adăposteşte frumoase fresce interioare datând din 1860 şi un iconostas compus din icoane în stil bizantin.
Pandurul Tudor Vladimirescu s-a ascuns o vreme la Mănăstirea Lainici.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite