Defileul Jiului, ameninţat de gunoaie. Să-l salvăm!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Defileul Jiului, ameninţat  de gunoaie. Să-l salvăm!
Defileul Jiului, ameninţat de gunoaie. Să-l salvăm!

Cotidianul „Adevărul de Seară“ demarează astăzi o campanie de ecologizare

Frumuseţea Defileului Jiului este de necontestat. Plante şi animale din acest areal sunt ocrotite de lege. Resturile lăsate în urmă de petrecăreţi arată că Parcul Naţional este un loc căutat de turişti, dar nerespectat.

„Adevărul de Seară“ vă propune un pact cu natura: ea ne dă linişte, relaxare şi frumuseţe, iar noi îi vom oferi grijă, curăţenie şi respect. Utilaje, explozii, praf, gunoi şi privelişti distruse sunt o parte dintre realităţile din Parcul Naţional Defileul Jiului.
Deşi conducerea parcului face eforturi pentru a reduce poluarea din perimetrul protejat, de ani de zile şantierele sunt în toi şi cariera de exploatare a pietrei funcţionează nestingherită.

Cariera de piatră distruge flora şi fauna zonei

O parte din cursul râului Jiu va fi deviată în două mini hidrocentrale care, în acest moment, sunt în construcţie, pe albia actuală a râului rămânând doar debitul de servitute prevăzut de lege. De asemenea, o carieră de piatră plasată în mijlocul perimetrului protejat funcţionează la toată capacitatea, aducând prejudicii majore florei şi faunei din zonă.

Diminuarea râului Jiu este cea mai importantă consecinţă a acestei lucrări. Potrivit lui Daniel Bucur, directorul Parcului Naţional Defileul Jiului, „debitul de servitute este prevăzut de lege, dar consecinţele variază de la caz la caz, aşa că nu putem şti cu exactitate cât de mult vor fi afectate flora şi fauna din aria protejată“. În acest moment, o mare parte din Parcul Natural Defileul Jiului este afectată de lucrările la aceste hidrocentrale, perimetrele cu probleme urmând să fie reabilitate în anii următori. Exploziile au gonit animalele din zona lucrărilor încă de acum câţiva ani. În prezent, ca să poţi admira fauna trebuie să mergi zeci de kilometri pe jos.

Defileul, loc de aruncat deşeuri

Administraţia parcului susţine că multe persoane vin din alte locuri şi aruncă gunoi în zona protejată. ,,Îi amendăm cu 200 de milioane de lei vechi pe cei pe care-i prindem aruncând mizeriile. Din cele patru parcări din zonă  adunăm peste 90 de saci de gunoi. Mulţi dintre ei încearcă să ne convingă că nu ştiau că e zonă protejată“, a spus directorul Daniel Bucur.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite