Defileul Jiului, arie protejată în Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prin frumuseţile sale, zona ar putea aduce anual mii de turişti în judeţul Gorj

Parcul Naţional Defileul Jiului a fost înfiinţat la sfârşitul anului 2005 şi are o suprafaţă de 11.127 de hectare. Este situat în vestul Carpaţilor Meridionali, pe versantul estic al Munţilor Vâlcan şi pe versantul vestic al Munţilor Parâng, iar administrativ aparţine judeţului Gorj, cu peste 10.000 de hectare, iar restul, judeţului Hunedoara.

Parcul prezintă peste nouă mii de hectare, enclave şi alte folosinţe pe o suprafaţă de peste 1.500 de hectare şi pajişti alpine pe o suprafaţă de 70 de hectare. Parcul Naţional Defileul Jiului se încadrează în categoria “A”, arii naturale protejate de interes naţional.

Păduri virgine

Reţeaua hidrologică a parcului este formată dintr-un sector al râului Jiu, între cofluenţa Jiului de est cu cel de vest şi confluenţa cu pârâul Sadu, spre care converg toate pârâiele aferente, la care se adaugă alţi afluenţi.

În total reţeaua hidrologică depăşeşte 300 de kilometri. Sintetizarea principalilor parametrii climatici a permis diferenţierea pe teritoriul parcului a două zone climatice: una temperat ploioasă şi alta boreal ploioasă. Pe teritoriul parcului sunt păduri, pajişti montane, versanţi împăduriţi, abrupţi, acoperiţi cu păduri naturale compacte, preponderent virgine şi cvasivirgine.
În urma cercetărilor sistematice efectuate pentru constituirea acestui parc, în 46 de suprafeţe de studiu au fost stabilite 701 specii vegetale. Condiţiile ecologice locale au permis edificarea a 14 de tipuri distincte de pădure.

Fauna de interes cinegetic, reprezentată prin iepure, mistreţ, căprior, cerb, capra neagră, urs, râs, lup, cocoş de munte, a determinat realizarea a patru fonduri de vânătoare. Conservarea pădurii virgine cu habitatele ei specifice, a asigurat perpetuarea unei entomofaune specifice, dispărută în Europa.

În pericol

Cariera de piatră, exploatările forestiere, lucrările de reabilitare a drumului, constrcţia celor două minihidrocentrale, dar şi cetăţenii lipsiţi de simţ civic pun astăzi în pericol aceste frumuseţi din Defileul Jiului. “Adevărul de Seară“ continuă campania “Salvaţi Defileul Jiului!“, prin care îşi propune ecologizarea ariei protejate şi conservarea mai multor unicate din flora şi fauna din zonă.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite