Deficitul bugetar este în grafic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cheltuielile bugetului general consolidat au crescut în primul semestru cu 4%, la 95,3 miliarde de lei, în timp ce veniturile au scăzut cu 0,1%, la 77,2 miliarde de lei, potrivit Ministerului Finanţelor Publice. Astfel, deficitul a ajuns după primele şase luni din 2010 la 18,07 miliarde de lei şi se situează sub ţinta stabilită cu finanţatorii externi.

Deficitul bugetului consolidat la şase luni, în limita convenită cu FMI

VIDEO Dinu Patriciu, la videochatul "Adevărul": "FMI trebuie sa plece acasa!"

„Conform datelor provizorii, execuţia bugetului general consolidat pe primele şase luni ale anului s-a încheiat cu un deficit estimat de 18,07 miliarde de lei, sub limita ţintei de deficit, în sumă de 18,2 miliarde de lei", se arată într-un comunicat al Finanţelor. În 2009, deficitul bugetar s-a ridicat la 36,4 miliarde de lei, sub ţinta de 7,3% din Produsul Intern Brut (PIB). Pentru acest an, autorităţile trebuie să se încadreze într-un deficit stabilit la 6,8% din PIB.

Finanţele vor iar derogare

Ministerul Finanţelor Publice va cere FMI o nouă derogare de la obligaţia privind reducerea arieratelor, pentru că nu a reuşit să respecte nici în primul semestru al acestui an ţinta convenită cu finanţatorul extern. „Nu ne-am atins ţinta de arierate", a spus Sebastian Vlădescu, ministrul Finanţelor. Întrebat dacă în aceste condiţii Finanţele vor cere o nouă derogare, ministrul a răspuns „normal".

De la începutul acordului stand-by cu România, în luna mai 2009, Guvernul a cerut derogare pentru ţinta de arierate la fiecare evaluare, nereuşind să se încadreze în valorile trimestriale asumate. Arieratele la buget trebuie eliminate în totalitate până la finele lunii aprilie 2011.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite