Deficit de 1,37 miliarde euro pentru înzestrarea Armatei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Armata Română are un deficit de resurse de 1,37 miliarde de euro faţă de necesar, şi de trei miliarde de euro faţă de angajamentele asumate la NATO, a declarat ieri ministrul Apărării, Mihai Stănişoară.

Deficitul s-a acumulat în ultimii trei ani. Înainte de intrarea în NATO, România a promis că va aloca pentru Apărare 2,38 la sută din PIB. Ulterior integrării în NATO, conducerea Alianţei a recomandat României să aloce pentru Apărare cel puţin 2 la sută din PIB, în fiecare an. Cu toate acestea, Ministerul Apărării a primit de la bugetul de stat 1,84 la sută din PIB în 2006, 1,56 la sută în 2007 şi 1,5 la sută în 2008.

Din aceste motive, de-a lungul anului 2008, programele de înzestrare au fost reduse cu 40 la sută la Forţele Terestre, cu 50 la sută la Forţele Aeriene şi cu 30 la sută la Forţele Navale. Din punctul de vedere al lipsei de fonduri, cea mai gravă situaţie se înregistrează la Forţele Aeriene. A avut de suferit chiar instruirea piloţilor de pe avioanele de luptă, numărul de ore de zbor înregistrând o reducere semnificativă, sub cele 120 de ore planificate”, a recunoscut ministrul Stănişoară.

Tehnica militară, la pământ

Tehnica militară are o situaţie dezastruoasă, fiind aproape inutilizabilă. Au resursa expirată 87 la sută dintre blindatele pe roţi (de tipul transportoarelor amfibii blindate – TAB), 86 la sută dintre automobile şi 72 la sută dintre blindatele pe şenile (de tipul tancurilor, tractoarelor de artilerie sau al maşinilor de luptă ale infanteriei - MLI).

Miliarii migrează spre Ministerul de Interne

Pentru a se alinia politicii oficiale de diminuare a cheltuielilor, Ministerul Apărării şi-a redus structura, la nivelul Statului Major General şi al unităţilor subordonate, cu 3626 de funcţii – 1594 de funcţii de ofiţer, 519 de maistru militar şi subofiţer, 150 de soldat sau gradat, precum şi 1363 de funcţii civile.

Aproape 74.000 de oameni mai lucrează, în prezent, în SMG şi în structurile subordonate acestuia. Pe de altă parte, 3615 militari au trecut în rezervă, la cerere, în anul 2008. Dintre aceştia, 3237 au fost soldaţi şi gradaţi voluntari. Motivele lor au fost mai ales de ordin financiar, ei plecând să se angajeze în instituţii care le oferă salarii mai mari, mai ales în cadrul Ministerului de Interne.

Unul dintre motivele pentru care nu au crescut salariile din Armată este acela că proiectul noului Statut al Cadrelor Militare, care ar trebui aprobat sub formă de lege, “a fost respins în mod repetat de Ministerul Finanţelor”, a susţinut Mihai Stănişoară.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite