Debut în forţă al stagiunii culturale de toamnă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Opera din Cluj, ultimul actor care deschide stagiunea, vine cu un director interimar nou şi cu Aida. Provincia contraatacă puternic.Filarmonica Transilvania din Cluj a încheiat, joi seara, la Casa

Opera din Cluj, ultimul actor care deschide stagiunea, vine cu un director interimar nou şi cu Aida. Provincia contraatacă puternic.
Filarmonica Transilvania din Cluj a încheiat, joi seara, la Casa de Cultură a Studenţilor, Festivalul toamna muzicală clujeană, cu un concert în forţă, cu corul şi una din garniturile de rezervă ale orchestrei, cu care va efectua un turneu artistic în Olanda şi Elveţia. Fără dirijorul de top mondial Misha Katz, de care s-a despărţit în stagiunea trecută, Filarmonica a compensat cu un program divers, din care nu a lipsit Oda Bucuriei din Simfonia a IX-a de Beethoven, un minifestival baroc, iar în încheiere, Suita nr. 1 din baletul Spărgătorul de nuci, de Ceaikovski, Poemul simfonic Preludiile, de Liszt şi Carmina Burana, de Carl Orff, care umplu orice sală de concert. Spectacolul a fost dirijat de olandezul de origine română Alexandru Lăscae.

Teatrul s-a purificat cu Andrei Serban
Teatrul Naţional din Cluj a deschis stagiunea, în această săptămână, cu o piesă interzisă minorilor, Purificare, de Sarah Kane, în regia lui Andrei şerban. Piesa i-a şocat pe spectatori, abundând în mai toate tarele societăţii, homosexualitate, incest, droguri, violenţă. Extrem de exigent cu acest spectacol, Andrei şerban şi-a petrecut vara în Cluj, unde a supravegheat extrem de riguros punerea în scenă. Teatrul pregăteşte şi alte premiere, iar luna viitoare găzduieşte Colocviul anual al criticilor de teatru.

Opera începe mâine cu Aida
Cu gândul la centenarul clădirii, Opera Română, care împarte clădirea clujeană cu Teatrul, aflată de câţiva ani în reabilitare, debutează în noua stagiune cu Aida, de Verdi. Regizorul Rareş Trifan, care-i succede lui Alexandru Fărcaş la conducerea Operei, a anunţat şi o campanie de rebranduire a instituţiei. În afară de Festivalul Cluj Modern, Opera pregăteşte şi o altă surpriză la primăvară, negociind cu Andrei şerban o punere în scenă a Luciei de Lamermoor.

Teatrul Maghiar, la peste două decenii
Cu gândul la cei 215 ani pe care-i aniversează, Teatrul Maghiar din Cluj a început stagiunea în nota imprimată de Săptămâna Francofoniei, cu piesa "Pentru un da sau pentru un nu", de Nathalie Saraute, regizată de francezul Patrick LeMauff. Seria impresionantă a premierelor, promise de directorul-regizor Tompa Gabor, a continuat vineri cu Yakobi şi Leidental, de Hanoch Levin, în regia lui Elie Malka.

Provincia menţine ritmul alert
Nici celelalte reşedinţe de judeţ ardelene nu se lasă mai prejos. La Alba-Iulia începe săptămâna viitoare un festival de teatru, iar în cadrul Toamnei Orădene, numeroase manifestări culturale, cu expoziţii, lansări de carte şi spectacole de teatru pentru copii.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite