De la entuziasm la dor de casă: cele cinci faze prin care trec studenţii internaţionali

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Etape
Etape

Poate aţi auzit de cele cinci etape ale doliului: de la negare la acceptare. După acelaşi model, o studentă italiană a rezumat pe blogul personal etapele emoţionale prin care trece un tânăr atunci când pleacă să studieze în străinătate.

Italianca Gracy Rigano a petrecut un an la o universitate din Spania şi încă şase luni la un internship în Regatul Unit. Pornind de la propria experienţă, tânăra a alcătuit un „glosar" al stărilor emoţionale asociate plecării la studii în străinătate.

Prima fază: entuziasm şi optimism

„Este natural ca înainte de plecare şi la sosire să vă simţiţi exaltaţi, entuziasmaţi la gândul lucrurilor pe care urmează să le experimentaţi. Asta poate fi minunat dacă reuşiţi să transformaţi toată această energie pozitivă în spirit de aventură şi neînfricare în abordarea situaţiilor noi", scrie Rigano.

Faza a doua: dezorientarea

„Dacă nu cunoaşteţi pe nimeni în noul loc, s-ar putea să vă simţiţi un pic pierduţi şi dezorientaţi. Am descoperit că ajută să vă concentraţi pe ceva anume, cum ar fi amenajarea camerei de cămin astfel încât să devină un loc personal, în care vă simţiţi «acasă». De asemenea,vă va ţine ocupaţi şi nu veţi avea timp să vă plângeţi de milă."

Faza a treia: singurătatea

„Chiar şi celor mai deschişi şi mai prietenoşi oameni le-ar putea fi greu să se integreze într-o ţară străină, cu o altă cultură. Şi e cu atât mai dificil dacă nu cunoşti limba. Pentru a trece cu bine de această fază trebuie literalmente să trageţi de voi şi să nu vă lăsaţi anxietăţile să vă reţină. Ceea ce înseamnă că de multe ori veţi fi în afara zonei voastre de confort, dar asta e, până la urmă, un lucru bun."

Faza a patra: dorul de casă

„Majorităţii oamenilor li se face la un moment dat dor de casă atunci când studiază sau lucrează în altă ţară, aşa că fiţi pregătit să simţiţi asta şi gândiţi-vă că e doar un sentiment trecător. De asemenea, puteţi considera această încercare ca făcând parte din dezvoltarea personală în timp ce sunteţi departe de casă. Se spune că îţi apreciezi originea abia după ce trăieşti o vreme în altă parte. Iar a petrece timp în străinătate e un mod foarte bun de-a vă cunoaşte mai bine şi de a descoperi ce vă doriţi de la viaţă."

Faza a cincea: acceptare şi serenitate

„După toate suişurile şi coborâşurile, după entuziasmul, provocările şi reflecţiile iniţiale, vă puteţi aştepta la o perioadă mai relaxată. Asta nu înseamnă că nu vor mai exista motive de exaltare sau provocări, dar acceptarea bunelor şi relelor asociate situaţiei în care vă aflaţi, şi atingerea unui nivel mai mare de încredere vă va da posibilitatea să vă simţiţi pur şi simplu bine."

Desigur, fiecare trăieşte experienţa studiilor în străinătate în mod diferit, aşadar acest model trebuie văzut ca unul flexibil, mai spune studenta italiană. Adică e posibil să nu treceţi prin toate fazele, exact în această ordine. Însă atunci când vă confruntaţi cu perioade mai dificile, important e să ştiţi că ceea ce trăiţi e normal şi că totul trece.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite