De ce nu donează românii sânge

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Principalele motive pentru care românii nu donează sânge sunt lipsa timpului liber, teama de a contacta diverse boli şi lipsa unui spaţiu adecvat recoltării de sânge la Centrul de Transfuzii, potrivit unui studiu.

Cu ocazia Zilei Mondiale a Donatorului de Sânge în 14 iunie, Asociaţia React a prezentat un studiu privind atitudinea şi comportamentul românilor faţă de donarea de sânge.

Conform studiului, 90% dintre respondenţi sunt dispuşi să doneze sânge fără a beneficia de recompense materiale, 93% dintre intervievaţi apreciază că există o criză de sânge în spitalele din România, iar 59% dintre români doresc să se implice voluntar într-o campanie de donare de sânge.

Totodată, 47% dintre respondenţii care au donat sânge au declarat că au făcut-o din convingere, 44% pentru cunoscuţi şi 12% pentru beneficiile acordate donatorilor (bonurile de masă şi reducerea de 50% pentru abonamentul la transportul în comun).

Alţi 72% dintre români consideră că numărul donatorilor de sânge în România este prea mic.

Principalele motive pe care românii le invocă pentru absenţa de la donarea de sânge sunt lipsa timpului liber (46%), dar şi teama de a contacta diverse boli în timpul donării (44%). O pondere semnificativă menţionează şi lipsa unui spaţiu potrivit recoltării de sânge la Centrul de Transfuzii.

Studiul a fost realizat în perioada februarie – martie 2011, de către compania Brennan Research and Consultants, în cadrul programului "O şansă pentru viaţă", pe un eşantion de 698 de persoane (donatori şi non-donatori), cu vârste cuprinse între 18 - 60 de ani, din mediul urban.

Campania de donare de sânge "O şansă pentru viaţă" a fost realizată de Asociaţia React şi Vodafone România în perioada 2008 - 2010.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite