De ce a fost eliberat senatorul PSD Cătălin Voicu: are un domiciliu stabil, are familie organizată şi doi copii în întreţinere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Judecătorii ICCJ care l-au eliberat din arest pe Cătălin Voicu au luat în calcul mai multe aspecte din jurisprudenţa CEDO, referitoare la caracterul acuzatului, legătura cu familia, precum şi la durata rezonabilă a pedepei, care prelungită duce la transformarea detenţiei provizorii în pedeapsă.

Completul de cinci judecători de la instanţa supremă a dat publicităţii astăzi motivarea deciziei din 18 iulie 2011 prin care senatorul Cătălin Voicu a fost eliberat din arestul Peniteciarului Rahova. În motivare se arată că senatorul Cătălin Voicu are un domiciliu stabil, are familie organizată, doi copii în întreţinere, nu are antecedente penale.


A fost invocată jurisprudenţa CEDO


Magistraţii reţin aceste aspecte în sensul jurisprudenţei CEDO despre care arată că “a statuat că pericolul pe care îl prezintă inculpatul şi care i-ar atrage starea de detenţie provizorie nu trebuie apreciat numai pe baza gravităţii faptei, a sancţiunilor penale şi a celor civile care îl ameninţă pe inculpat ci în cauză intervin şi alte circumstanţe cum ar fi: caracterul inculpatului, moralitatea sa, domiciliul, profesia, resursele materiale, legătura cu familia”, susţineri preluare din cauza Neumaister contra Austriei.


Judecătorii mai arată că liberarea provizorie, indiferent de modalitate, este o instituţie destinată să concilieze libertatea individuală, prin evitarea detenţiei, şi protecţia socială, impunând un control asupra persoanei liberate, prin stabilirea de obligaţii sau restricţii ale libertăţii.


“Caracterul rezonabil al detenţiei”, este suficient


“Referitor la caracterul rezonabil al detenţiei, Înalta Curte apreciază că durata scursă de la data arestării inculpatului, de aproximativ un an şi patru luni, este suficientă pentru a tinde - în condiţiile prelungirii acesteia - la concluzia transformării detenţiei provizorii într-o pedeapsă, ceea ce ar contraveni atât dispoziţiilor legii interne, cât şi reglementărilor internaţionale”, conchid judecătorii.


Totodată, cei cinci judecători au arătat că “la acest moment procesual nu mai există date relevante pe care să se întemeieze în mod rezonabil presupunerea că lăsat în libertate, inculpatul ar comite noi fapte prevăzute de legea penală ori că va încerca influenţarea cursului cercetării judecătoreşti”.


Faptele sunt deosebit de grave!


Magistraţii admit că “faptele pentru care este cercetat inculpatul – trafic de influenţă în formă continuată şi fals în înscrisuri sub semnătură privată în legătură cu fapte de corupţie, sunt deosebit de grave” însă “raportat la obiectul prezentei cereri, Înalta Curte nu va face o analiză a acestor aspecte”.
“Pe de altă parte, natura, gravitatea şi efectele faptei nu pot constitui criterii care să îl excludă de plano pe inculpat de la beneficiul legal şi constituţional al liberării provizorii, în lipsa unor elemente capabile să demonstreze că eliberarea acestuia ar aduce cu adevărat prejudicii ordinii publice or, în speţă, acuzarea nu a indicat asemenea date, iar existenţa lor nu este susţinută nici de actele dosarului", mai notează judecătorii în motivarea lor arătând că "a considera că o persoană acuzată de o faptă de o anumită gravitate trebuie menţinută în stare de arest preventiv până la soluţionarea fondului cauzei, fără posibilitatea de a fi pusă în libertate în cursul procedurii este nepermis, fiind contrar scopului instituţiei liberării provizorii sub control judiciar, aşa cum este reglementată în Codul de procedură penală”.


Interdicţia de a părăsi ţara


În urma deciziei de eliberare din 18 iulie, Cătălin Voicu are interdicţie de a părăsi localitatea. Până atunci Secţia penală admisese de patru ori eliberarea din arest, în trei situaţii recursul procurorilor DNA fiind admis la Completul de cinci judecători.
În acest dosar, senatorul Cătălin Voicu este în arest preventiv din 30 martie 2010, el fiind judecat pentru trafic de influenţă şi fals în înscrisuri sub semnătură privată în legătură cu fapte de corupţie.


DNA: şpaga a fost dată în rate


Procurorii afirmă că, în perioada iulie - septembrie 2009, Cătălin Voicu, "prevalându-se de prerogativele ce derivă din calitatea sa de senator", ar fi primit de la Costel Căşuneanu, în două tranşe, sumele de 250.000 de lei (echivalentul a 60.000 de euro) şi 200.000 de euro, în schimbul intervenţiei pe lângă magistraţi din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (Florin Costiniu, n.r.), în vederea adoptării unei soluţii favorabile societăţii comerciale la care omul de afaceri era asociat.


De asemenea, în luna august 2009, Voicu ar fi pretins şi primit de la Marius Locic suma de 119.000 de lei în schimbul promisiunii că va interveni pe lângă poliţişti pentru a-i determina să propună o soluţie favorabilă într-un dosar în care acesta era cercetat pentru fapte penale.


Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite