Datori vânduţi la furnizorii de utilităţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ieşenii au restanţe de 870 miliarde de lei vechi la apă şi căldură

toţi furnizorii de utilităţi s-ar hotărî peste noapte să nu mai păsuiască pe nimeni şi să acţioneze în instanţă toţi datornicii.
Un calcul sumar arată că ieşenii au reuşit să acumuleze la furnizorii de utilităţi aproximativ 870 miliarde de lei, adică mai bine de un sfert din bugetul Iaşiului pe un an, a cărui valoare este de 3.000 miliarde de lei vechi. Grosul datoriilor pe care îl înregistrează ieşenii provine de la apa caldă şi agentul termic. Centrala Electrică de Termoficare (CET - Iaşi) are de recuperat de la populaţie aproximativ 750 miliarde de lei, sumă în care sunt incluse atât debitele, cât şi penalizările generate de întârzierile la plată. Pe locul al doilea se situează Regia Judeţeană de Apă şi Canal (RAJAC - Iaşi), societate faţă de care locatarii sunt datori cu 90 miliarde de lei vechi. Pe locul următor, cu 20 miliarde de lei, s-a poziţionat SC Salubris SA. Reprezentanţii SC E.ON SA nu au vrut să facă publice sumele pe care le au de recuperat de la populaţie, însă Lucian Luca, purtător de cuvânt al SC E.ON SA - filiala Iaşi, a precizat că, faţă de perioada de vară, debitele s-au menţinut la aceeaşi valoare, cunoscând o uşoară scădere. Potrivit declaraţiilor pe care tot el le-a făcut în vară, populaţia avea datorii de 8 miliarde de lei faţă de E.ON.
Faţă de SC Distrigaz Nord SA ieşenii au datorii numai de 4 miliarde de lei. Trăgând linie şi adunând, obţinem 872 miliarde de lei, iar asta fără a socoti datoriile faţă de operatorii de telefonie, internet sau alţi furnizori de utilităţi.
31.000 de familii riscă să-şi vadă bunurile scoase la mezat
Un telefon dat la Direcţia Judeţeană de Statistică Iaşi a relevat că în municipiu sunt aproximativ 105.000 de gospodării. Potrivit lui Cristian Andrieş, directorul SC Termoservice SA, cea mai mare societate din Iaşi care se ocupă de administrarea asociaţiilor de proprietari, aproximativ 30 la sută din locatari au debite mai vechi de trei luni. Cum legea permite furnizorilor să acţioneze în instanţă pentru executare silită orice client cu datorii mai vechi de trei luni, rezultă că aproximativ 31.000 de familii pot oricând să-şi piardă apartamentele.
Pe de altă parte, dacă împărţim 872 miliarde de lei la 105.000 - numărul gospodăriilor- obţinem o medie pe familie de 8,3 milioane de lei. Salariul mediu la Iaşi este 6,5 milioane de lei, ceea ce înseamnă că fiecare familie ar trebui să lucreze aproape o lună şi jumătate pentru a-şi achita datoriile la furnizori.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite