Datinile de Anul Nou, în spectacol la Suceava

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zeci de artişti vin la festivalul „După datina străbună"

Reprezentaţiile, având ca temă obiceiuri locale specifice Anului Nou, au loc zilnic, până pe 30 decembrie, pe esplanada Casei de Cultură a Sindicatelor.

Nouă formaţii folclorice din Bucovina şi regiunea Cernăuţiului vor susţine mâine de la ora 12.00, pe esplanada din faţa Casei de Cultură a Sindicatelor, spectacole legate de tradiţiile şi obiceiurile regionale de Anul Nou.

Reprezentanţiile au loc în cadrul festivalului „După datina străbună" care a început astăzi şi va continua până pe 30 decembrie, în total fiind invitate 43 de ansambluri folclorice. Organizatorii se aşteaptă ca mii de suceveni şi turişti aflaţi în vizită în oraş să fie prezenţi la evenimentul care se desfăşoară de mai mulţi ani la Suceava, în această perioadă.

„Oamenii ştiu că în a treia zi de Crăciun începe festivalul. A devenit deja o tradiţie locală. Spre deosebire de ediţiile precedente, am decis ca anul acesta să prelungim programul de desfăşurare la patru zile", a precizat Pavel Blaj, directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Suceava.

Spectatorii, îmbiaţi cu mâncare

Programul conceput pentru mâine este rezervat formaţiilor reprezentând zonele Vatra Dornei şi Câmpulung Moldovenesc. Vor apărea în faţa sucevenilor şi două ansambluri folclorice din regiunea Cernăuţi, dar şi din localităţile Vama, Coşna sau Poiana Stampei. „De la Broşteni va veni formaţia «Plutaşii Bistriţei», compusă din cinci urători, cu un program foarte frumos.

Sperăm ca astfel să reamintim sucevenilor că există un oraş în judeţ, chiar dacă la limita cu Neamţul, care deţine nişte datini deosebite, reprezentative pentru această regiune", a mai spus Pavel Blaj. În plus, de jur-împrejurul scenei amplasate la Casa de Cultură sunt amenajate chioşcuri ocupate de meşteri populari din Ucraina şi Bucovina.

Aceştia expun atât obiecte artizanale specifice zonei din care provin, cât şi specialităţi gastronomice.

Masca este specifică tuturor tradiţiilor de Anul Nou din regiunea Bucovinei, spune Pavel Blaj, organizator

Încep să umble mascaţii

În majoritatea localităţilor din Bucovina, în zilele premergătoare sfârşitului de an pot fi zărite cetele de mascaţi - „babe şi moşnegi" - care transmit principiul fertilităţii, ca un preambul al Anului Nou. De la Crăciun până la Anul Nou, sunt întâlniţi irozii, craii Baltazar, Gaşpar şi Melchior, Irod împăratul, preotul Ozia, îngerul şi ciobanul.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite