Dascălii de la ţară vor la oraş

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sătui să facă zilnic naveta la sate, mii de cadre didactice au înaintat Inspectoratului Şcolar cereri de transfer la şcolile din oraşe. În majoritatea localităţilor din ţară au avut loc, ieri, şedinţe publice în care au fost analizate dosarele de transfer depuse de profesori. Astfel de întruniri au loc şi astăzi.

Profesorii care predau în satele din Dolj vor să se aşeze la o catedră în mediul urban. La nivelul judeţului sunt 1811 de locuri vacante şi au fost depuse 966 cereri de transfer.

De zece ani, Cristina Stoianov, profesor de matematică din Craiova, tot face naveta. Acum are ore în satul Horezu-Poienari, din comuna Valea Stanciului şi merge zilnic acolo. A stat o vreme şi în gazdă, dar acum vrea să predea acasă, în Craiova.

„Am zis să îmi încerc norocul, de asta mă înscriu la mişcările de personal. E greu când eşti departe. Doar pasiunea pentru profesie te face să rezişti”, mărturiseşte profesoara.

Selecţie dură

Din considerente similare, peste 400 de cadre didactice din judeţul Olt s-au adunat ieri în Sala de festivităţi a Colegiului Naţional „Nicolae Titulescu“. Pentru transfer, cadrele didactice sunt evaluate în funcţie de studii, grad didactic şi calificative. Şanse să scape de şcolile săteşti şi să predea în mediul urban pot avea doar profesorii care au obţinut minim nota 7 la examenul de titularizare sau licenţă.

Silvia Mărgărit, profesoară la Şcoala Generală din Mărgheni, judeţul Olt, a tot  încercat să obţină transferul, dar nu a reuşit: „Sper ca de această dată să primesc un răspuns pozitiv la cererea mea”.

La şcolile din oraş sunt foarte puţine locuri libere. „Îmi doresc foarte mult să mă mut. Naveta îmi consumă şi foarte mult timp, dar şi bani. Asta e, mai încerc!“, spune Maria Ioţu, profesoară la Şcoala Generală din Şerbăneşti.

Doi pe un loc, la Sibiu

image

Profesorii doljeni şi-au dat ieri întâlnire în faţa Liceului Electroputere din Craiova



În judeţul Sibiu, peste 900 de posturi sunt disponibile. Cele mai căutate sunt cele din municipiul Sibiu, în număr de 160, râvnite de 332 de cadre didactice. „Eu sunt mulţumită că am obţinut transferul de la o şcoală din centru, la una foarte aproape de casă - în Hipodrom”, a declarat Paraschiva Ocnea, care din toamnă va fi învăţătoare la Şcoala „Mihai Eminescu”. 

În Gorj, peste 500 de cadre didactice şi-au depus dosare de transfer, iar în Vâlcea, peste 400. În Prahova, 571 de profesori au ales să schimbe postul, iar în judeţul Mureş au fost depuse 555 de cereri în acest sens. ( Material realizat cu sprijinul redacţiilor „Adevărul de Seară“ )

image

Eu sunt mulţumită că am obţinut transferul de la o şcoală din centru, la una foarte aproape de casă, în cartierul Hipodrom.

image


Paraschiva Ocnea
profesoară, Sibiu

image

Îmi doresc foarte mult să mă mut. Naveta îmi consumă şi foarte mult timp, dar şi bani.

image


Maria Ioţu
profesoară, Olt

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite