Profesorii şi funcţionarii, loviţi la buget şi în 2011

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul face deja calcule pe baza cărora profesorii din învăţământul preuniversitar vor avea salarii mai mici la anul. Prima formă a bugetului de stat pe 2011, dezbătută în şedinţa Guvernului de miercuri, prevede scăderi de salarii la angajaţii statului şi reduceri la ajutoarele sociale.

VEZI AICI FOTOGALERIE DE LA PROTESTUL DIN FAŢA MINISTERULUI EDUCAŢIEI!

Dacă bugetul public pe 2011 va fi adoptat în forma (incipientă) în care se află acum, fondurile de salarii vor scădea cu 2,6 miliarde de lei pentru dascălii din învăţământul preuniversitar şi cu 2,7 miliarde de lei pentru funcţionarii din primăriile comunelor, oraşelor şi municipiilor.

VEZI CUM SUNT BATJOCORIŢI PROFESORII ÎN TIMPUL ORELOR

Mai citeşte şi:

Bani şi mai puţini în 2011 pentru Educaţie şi ajutoare sociale

Guvernul va diminua substanţial fondurile bugetelor locale din Taxa pe Valoarea Adăugată, tăind la jumătate alocaţiile pentru lucrări de infrastructură şi baze sportive. De asemenea, vor fi mai mici şi fondurile destinate ajutoarelor sociale, iar volumul creditelor pentru înfiinţarea locurilor noi de muncă va fi mai mic cu 50%.

Fondurile totale care vor fi alocate anul viitor, de la centru, pentru bugetele locale din sume defalcate din Taxa pe Valoarea Adăugată vor fi limitate la 13,7 miliarde de lei, în scădere de la bugetul total de 17 miliarde lei acordat pentru 2010, conform proiectului bugetului de stat pentru 2011, obţinut de Mediafax.

Tristeţe în primării

Potrivit proiectului citat, sumele alocate pentru finanţarea cheltuielilor descentralizate la nivelul comunelor, oraşelor, municipiilor, sectoarelor şi municipiului Bucureşti vor scădea de la 11,5 miliarde lei, în 2010, la 8,8 miliarde lei, în 2011. Vor fi afectate, astfel, atât alocaţiile pentru finanţarea cheltuielilor cu salariile şi contribuţiile aferente din instituţiile de învăţământ preuniversitar de stat (tăiate de la 9,6 miliarde de lei la 7 miliarde de lei), cât şi cele destinate ajutorului social şi ajutorului pentru încălzirea locuinţei (diminuate de la 844,6 milioane de lei la 791,6 milioane de lei).

Bugetul destinat finanţării Programului de dezvoltare a infrastructurii şi a unor baze sportive din mediul rural va fi redus la jumătate, de la 813,5 milioane lei la 440,3 milioane lei. În fine, întreprinzătorii care înfiinţează noi locuri de muncă vor avea la dispoziţie, în 2011, un buget de numai 10 milioane de lei, faţă de 20,6 milioane de lei în 2010.

Proiectul, doar la prima citire

Proiectul legii bugetului de stat, obţinut de Mediafax, nu se află acum în forma finală acceptată de către Guvern. În cadrul şedinţei de miercuri, Executivul a analizat, doar într-o primă citire, acest document, care va fi modificat în următoarea perioadă. „Miniştrii au prezentat planul pentru ce au nevoie în anul 2011, iar aceste propuneri vor fi transmise Ministerului de Finanţe. Când se va ajunge la o formă finală, bugetul va fi prezentat oficial", a declarat ministrul Culturii, Hunor Kelemen. Mai mult, proiectul gândit de Ministerul Finanţelor ar putea suferi modificări şi în urma discuţiilor cu delegaţia Fondului Monetar Internaţional, săptămâna viitoare. (Mihaela Dincă)

Centurile Cluj şi Sibiu au prioritate la finanţare

În 2011, fondurile pentru drumuri vor fi mai mici decât în 2010 Foto: Ana Poenaru

image

Premierul Emil Boc a anunţat ieri că Guvernul a prioritizat alocările de fonduri pentru lucrările de infrastructură, pentru a fi finalizate investiţiile care pot fi terminate în perioada următoare. Executivul s-a angajat, astfel, să finalizeze lucrările de infrastructură care se află într-o fază avansată, cum sunt centura Clujului, centura Sibiului sau centura Bucureştiului, pe relaţia Chitila-Voluntari.

„Ne-am angajat să finalizăm lucrările de infrastructură care sunt în fază avansată. Asta înseamnă centura Clujului, centura Sibiului, 8,6 kilometri la Iaşi, Autostrada Transilvania (cei 12 kilometri de la Câmpia Turzii la Turda), centura Bucureştiului Chitila-Voluntari şi pentru asta am alocat resurse financiare cu prioritate în vederea finalizării lor", a spus şeful Guvernului.

Boc a precizat că centura ocolitoare a Clujului, de la Vâlcele-Apahida, va scoate traficul greu din oraş, pe partea de est, din cartierul Someşeni. „Lucrările sunt într-un stadiu bun, iar centura are rolul de a degreva traficul greu din partea Someşeniului. Când centura va fi gata, traficul greu va pleca în istorie", a conchis Boc.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite