Dascăli excluşi de la examen

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dascăli excluşi de la examen
Dascăli excluşi de la examen

Diplomele marca „Spiru Haret“ nu le-au asigurat candidaţilor intrarea la concursul de titularizare. Examenul de titularizare de ieri a fost aruncat în aer de scandalul diplomelor de la „Spiru Haret“. Sute de candidaţi au fost scoşi din sală pe motiv că diplomele lor sunt ilegale.

Mai citeşte şi:
Bucureşti: „Spiru Haret“ sfidează decizia Ministerului Educaţiei
Ecaterina Andronescu: ''100.000 de absolvenţi de la Spiru Haret au diplome ilegale!''
Lista facultăţilor cu probleme de la „Spiru Haret“

Inspectorii şcolari au primit, marţi seară, o notă de la Ministerul Educaţiei, semnată de secretarul de stat pentru învăţământul preuniversitar, prin care li se cerea ca absolvenţii specializărilor neacreditate de la „Spiru Haret“ să nu fie primiţi la titularizare. Ca urmare, câteva sute de candidaţi din toată ţara au fost scoşi, ieri, din sălile de examen, cu toate că dosarele lor fuseseră validate în perioada 29 iunie - 3 iulie, aşa cum prevede regulamentul examenului.

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a declarat că măsura a fost luată pentru că validarea n-a fost făcută cum trebuia. „Inspectorii aveau obligaţia să înscrie numai persoanele care au terminat specializări acreditate. Nu ştiu de ce nu i-au respins la timp“, a declarat Andronescu.

Cei mai mulţi dintre candidaţii excluşi de la titularizare s-au aflat în centrele din Deva, Cluj-Napoca, Constanţa, Vrancea, Slatina şi Brăila.

Au fost daţi afară foşti dascăli

Mai citeşte şi:
Absolvenţii de la "Spiru Haret" - Deva fac coadă la Parchet, pentru a da Ministerul Educaţiei în judecată
Cluj: Absolvenţii de la Spiru Haret, daţi afară de la titularizare
Târgu-Jiu: Lucrările candidaţilor proveniţi de la Spiru Haret, anulate
Hunedoara: Licenţiaţii de la Universitatea Spiru Haret - Deva, scoşi afară din sălile de examen

La Deva, toţi cei 150 de profesorii scoşi din săli sunt absolvenţi ai Centrului Teritorial pentru Învăţământ la Distanţă Deva, între anii 2006-2009. Lor li s-a spus că nu pot susţine examenul de titularizare, pentru că diplomele de absolvire pe care le-au obţinut sunt ilegale.

,,Am profesat ca suplinitor patru ani, am predat limba engleză la o şcoală din Deva şi la şcoala din localitatea Ilia. Pe mine m-au scos din sală după două ore, mai aveam de rezolvat doar ultimul punct dintre toate subiectele”, a spus, cu lacrimi în ochi, Silvia P. O altă profesoară, Roxana I., a refuzat să iasă din sală, dar inspectorii au ameninţat-o.

„La scurt timp după ce am intrat în sală, au venit la mine şi mi-au pus în faţă o hârtie prin care mi se aducea la cunoştinţă că examenul pe care îl susţin nu va fi valabil. M-au obligat să o semnez şi să plec din sală. Am refuzat şi au zis că vor chema jandarmii să mă scoată afară”, a spus Roxana I.

Alexandru Lăutaru, inspectorul şcolar adjunct din Hunedoara, a declarat că Centrul Teritorial pentru Învăţământ la Distanţă Deva funcţionează ilegal încă din 2006. „Noi am afişat nota de la minister cu o seară înainte, dar mulţi dintre absolvenţi vin din provincie şi nu au văzut-o la timp“, a declarat Alexandru Lăutaru. Acesta a precizat că  absolvenţii de la „Spiru Haret“ pot profesa doar ca suplinitori necalificaţi.

Ioan Manea, directorul Centrului Teritorial Deva al Universităţii ,,Spiru Haret“, a prezentat inspectoratului de la Hunedoara un document din care reiese că universitatea a câştigat un proces cu Ministerul Educaţiei, prin care se atestă că centrul funcţionează cu acte în regulă. Un alt centru unde 50 de absolvenţi de la „Spiru Haret“ nu au putut susţine examenul a fost la Cluj-Napoca.

Au fost chemaţi jandarmii

La Constanţa, 41 de candidaţi care au urmat cursurile la forma de învăţământ fără frecvenţă la universitatea particulară nu au fost scoşi din sală, dar au semnat declaraţii pe propria răspundere pentru valabilitatea diplomelor.

Şi la Focşani, cei 70 de absolvenţi ai filialei Focşani a Universităţii „Spiru Haret“ nu au fost lăsaţi să susţină titularizarea şi au  fost eliminaţi din sală cu ajutorul jandarmilor. Imediat după aceasta, ei au mers la Parchetul Tribunalului Vrancea, unde au depus plângeri penale împotriva inspectoratului şi împotriva ministerului.

Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Vrancea, Iordache Bostan, a declarat că în sală au mai rămas trei absolvenţi. „Am vorbit la minister ce fac cu cei trei şi mi s-a spus să semneze un formular şi să-i las să scrie lucrarea ca să nu iasă scandal, dar să nu li se pună ştampila pe lucrare, la sfârşit“, a afirmat Iordache Bostan.

În centrul de titularizare din Brăila, 34 de absolvenţi de la  Universitatea „Spiru Haret“ din Bucureşti şi de la Universitatea „Petre Andrei“ din Iaşi au fost scoşi din examen. Până la sfârşitul anului şcolar trecut, aceştia au profesat. (Material realizat în colaborare cu secţiile “Adevărul de Seară“)

image
image

Inspectorii aveau obligaţia să înscrie numai persoanele care au terminat specializări acreditate. Nu ştiu de ce nu i-au respins la timp.

image


Ecaterina Andronescu, ministrul Educaţiei

100.000 de studenţi vor rămâne fără diplome

Mai citeşte şi:
Bucureşti: Se fac înscrieri la „fabrica de diplome“
Studenţii de la „Spiru Haret“ repetă licenţa
Universitatea Spiru Haret nu mai are acreditare!

image

Universitatea „Spiru Haret“ contestă suspendarea acreditării  Foto: Lucian Muntean



Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a declarat că toţi absolvenţii de specializări la distanţă sau fără frecvenţă la nivel naţional din cadrul Universităţii „Spiru Haret“ deţin diplome ilegale şi că acestea nu vor fi recunoscute. „Cei care au terminat la «Spiru Haret» şi au parcurs forme de învăţământ neacreditate nu vor intra în legalitate. Oric

e licenţă dată în perioada 2002-2009 la centrele ID din ţară din cadrul Universităţii «Spiru Haret» sunt ilegale şi nu vor fi recunoscute şi aici vorbim de peste 100.000 de astfel de cazuri“, a afirmat Ecaterina Andronescu.

Nereguli cu acreditarea

Scandalul dintre Ministerul Educaţiei şi Universitatea „Spiru Haret“ a început vinerea trecută când ministerul a anunţat că trei universităţi particulare, „Spiru Haret“, „Petre Andrei“ şi Universitatea „Appolonia“ din Iaşi, nu vor mai putea face înscrieri din toamnă pentru că nu se mai află pe lista universităţilor acreditate.

Reprezentanţii Universităţii „Spiru Haret“ susţin că toate specializările sunt acreditate şi funcţionează perfect legal. Surse ministeriale spun că problema de la Universitatea „Spiru Haret“ ar consta în numărul mare de studenţi înscrişi la departamentele de învăţământ la distanţă şi fără frecvenţă. Potrivit reprezentanţilor ministerului numai pentru anul 2009, “Spiru Haret“ a cerut  aprobarea pentru 56.000 de diplome de licenţă.

La universitate funcţionează 31 de facultăţi acreditate sau în curs de acreditare, însă numai pentru cinci dintre ele se pot organiza cursuri în sistem la distanţă sau fără frecvenţă.

Acest lucru nu se regăseşte însă pe site-ul universităţii, unde se arată că toate facultăţile organizează admitere pentru aceste tipuri de studii. În total, această universitate are 311.928 de studenţi, ceea ce înseamnă două treimi din totalul studenţilor din România.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite