Dansatorii de la Şcoala de vară, gata de spectacol

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dansatorii de la Şcoala  de vară, gata de spectacol
Dansatorii de la Şcoala de vară, gata de spectacol

Copiii care au urmat cursurile de dans roman au încheiat ieri repetiţiile

Pregătirea elevilor în atelierul de dansuri romane, din cadrul Şcolii de Vară „Să redescoperim viaţa romană de la Drobeta“, se apropie de final. De fapt, ieri au avut loc ultimele pregătiri ale celor 30 de copii înaintea marelui spectacol care va avea loc la finalul acestei luni la Muzeul Regiunii Porţile de Fier. Atelierul de dansuri romane îşi propune o interacţiune directă a copiilor cu istoria antică.

Dansurile romane, într-o abordare modernă

Conform coordonatorului acestui atelier de lucru privind dansurile romane, Magdalena Trăistaru, acesta este un atelier care reconstituie în forme autentice tradiţiile ancestrale româneşti şi le va prezenta într-o forma artistică modernă, prin intermediul dansului. „Copiii vor reconstitui două dansuri romane sub îndrumarea coordonatorilor, urmând ca la final să fie realizat un film, ce se vrea un material de conştientizare asupra importanţei dansului în viaţa romanilor“, declară Magdalena Trăistaru.

Aceasta mai susţine că dansul este cea mai veche formă originală de exprimare umană. „Prin intermediul corpului şi al limbajului fizic, dansul are o puternică legătură cu universul emoţional şi spiritual. Dansul vine din adâncuri, este conectat la spiritul pământului, care ne-a născut şi ne hrăneşte ca o mamă. Este o parte a existenţei umane“, mai susţine coordonatorul. Directorul muzeului, Sorina Matacă, susţine că rezultatele acestei şcoli de vară sunt unele excepţionale, iar spectacolul de la sfârşitul lunii va fi unul deosebit.

Muzica şi dansul, artele zeilor

Referitor la atelierul de dansuri romane, Sorina Matacă mai susţine că originea dansului este extrem de veche şi ea cuprindea forme ale exerciţiului fizic. „Iniţierea în dans se face prin structuri specifice pe muzică. Dialogul dintre mişcare şi muzică se realizează în funcţie de tema dansului, de vârsta participanţilor şi nivelul lor de pregătire în acest domeniu. Folosind elemente specifice, respectiv balansuri de braţe şi trunchi, paşi specifici, piruete, deplasări în diferite formaţii, încercăm să aducem bucuria copiilor de a se exprima prin mişcare. Dorim ca această activitate de o vară să rămână în sufletul lor ca o amintire frumoasă în care fiecare să participe cu sufletul şi corpul într-un limbaj cu muzica. Zeii au dat oamenilor două arte: muzica şi dansul, pentru a-şi educa energia şi înţelepciunea sub semnul armoniei“, mai declară Sorina Matacă.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite