Daniel Morar cere CSM să schimbe legea în cazul judecătoarei Viorica Costiniu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viorica si Florin Costiniu vin impreună la Curtea Suprema cand se judeca procesul de coruptie
Viorica si Florin Costiniu vin impreună la Curtea Suprema cand se judeca procesul de coruptie

Procurorul-şef Daniel Morar solicită Consiliului Superior al Magistraturii „să ia măsuri” în vederea abţinerii judecătoarei Viorica Costiniu de a judeca cauze în care sesizarea instanţei s-a făcut de către Direcţia Naţională Anticorupţie. Cererea a fost făcută după ce Secţia de judecători din cadrul CSM a repins la 13 septembrie 2011 o solicitare similară.

„Solicităm CSM, în calitate de garant al independeţei justiţiei, să ia măsuri pentru rezolvarea şi evitarea apariţiei situaţiilor de <<imparţialitate obiectivă>> întrucât aparenţa că magistratul nu va fi deplin imparţial afectează prestigiul justiţiei. Lipsa unei reglementări clare vulnerabilizează statutul judecătorilor şi procurorilor, iar CSM, corepunzător statutului său, nu poate să rămână doar un observator al insuficienţei reglementărilor, când l-a îndemâna sa sunt cel puţin două instrumente, şi anume modificarea Regulamentului de ordine interioară a instanţelor ori sesizarea ministrului Justiţiei asupra iniţierii sau modificării unor acte normative”, arată Daniel Morar în cererea depusă la CSM.

Plenul Consiliului va lua în discuţie mâine, 29 noiembrie 2011, cererea lui Daniel Morar potrivit www.infocsm.ro

Cererea a fost respinsă la scor strâns


Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii nu şi-a însuşit, la 13 septembrie 2011,, nota Inspecţiei judiciare referitoare la eventuala incompatibilitate în care s-ar afla judecătoarea Viorica Costiniu, decizia fiind luată cu patru voturi "pentru" şi patru "împotriva" urmând a fi motivată.
Direcţia Naţională Anticorupţie a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii să ia măsuri corespunzătoare pentru a înlătura suspiciunea cu privire la afectarea imparţialităţii soluţionării dosarelor DNA de către judecătoarea Viorica Costiniu, de la Curtea de Apel Bucureşti.


“Resentimentele” judecătoarei

DNA spune că există "aparenţa de afectare a imparţialităţii" Vioricăi Costiniu ca urmare "a resentimentelor" acesteia, după arestarea şi trimiterea în judecată a soţului magistratei, Florin Costiniu - fost preşedinte al Secţiei civile de la instanţa supremă -, implicat în fapte de corupţie, alături de senatorul Cătălin Voicu şi de doi oameni de afaceri.
DNA arată că suspiciunea existenţie unui conflict între interesele de familie ale lui Costiniu şi interesul public de înfăptuire a justiţiei trebuie eliminată prin măsuri administrative prevăzute de lege.
Viorica Costiniu, lider al Asociaţiei Magistraţilor din România, este judecător la Secţia penală a Curţii de Apel Bucureşti, instanţă ce are competenţa de a soluţiona cazurile DNA.
Potrivit Legii 303/2004, judecătorii sunt obligaţi să se abţină de la orice activitate legată de actul de justiţie în cazuri care presupun existenţa unui conflict între interesele lor şi interesul public de înfăptuire a justiţiei sau de apărare generale ale societăţii.


Inspecţia: “Niciunul dintre cazuri prevăzute de procedura penală nu are aplicabilitate”


După analizarea sesizării DNA, Inspecţia judiciară a CSM arată că niciunul dintre cazuri prevăzute de procedura penală nu are aplicabilitate în situaţia Vioricăi Costiniu.
"Cum aspectele invocate se încadrează într-o situaţie cu caracter general, legată de calitatea de inculpat a soţului doameni judecător, calitate dobândită într-un dosar instrumentat de Direcţia Naţională Anticorupţie, nu se poate susţine că din punct de vedere al răspunderii disciplinare, judecătoarea ar fi încălcat dispoziţiile legale referitoare la incompatibilităţi, nefiind reglementată, în mod singular, o astfel de situaţie precum cea expusă în sesizare", arată inspecţia.
Inspecţia judiciară recomandă, în final, să se aprecieze cu privire la oportunitatea reglementării unui nou caz de incompatibilitate.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite