Daniel Morar: Nu se fac dosare politice la DNA. Ce spune despre dosarul Mătuşa Tamara

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Daniel Morar susţine că nu se fac dosare politice la DNA.
Daniel Morar susţine că nu se fac dosare politice la DNA.

Procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Daniel Morar, a declarat că la DNA nu se fac dosare politice, iar dovadă e numărul de condamnări din instanţă, precizând că opt parlamentari, un fost premier şi un fost ministru sunt condamnaţi definitiv.

Daniel Morar a arătat, duminică seara, la Realitatea TV, că întotdeauna când se porneşte o acţiune referitoare la un politician, DNA este acuzată că face un abuz, că este un dosar politic, însă soluţiile instanţelor sunt edificatoare.

Morar a amintit faptul că în 2005 se susţinea, în urma evaluării Comisiei Europene, că procurorii anticorupţie instrumentează multe dosare, dar că acestea sunt de mică corupţie şi că au o reţinere teribilă, remarcabilă, în a instrumenta dosare de mare corupţie.

Şeful DNA a precizat, la Realitatea TV, că lucrurile s-au schimbat din 2006, când au început să fie investigate şi trimise în judecată persoane extrem de importante, de la vârful statului, şi acest lucru a durat din 2006 până în 2012.

Morar a arătat că a fost o perioadă când trimiterile în judecată făceau subiectul presei în fiecare zi, însă se susţinea că nu sunt condamnări, iar odată cu 2009 - 2010 au venit şi condamnările.

Bilanţ: Opt parlamentari şi un prim-ministru condamnaţi pentru corupţie

Din 2010 până în 2012, opt membri ai Parlamentului au fost condamnaţi pentru fapte de corupţie; un prim-ministru; un ministru; un secretar de stat; 25 de primari (unii din reşedinţe de judeţ), viceprimari, subprefecţi; 25 de magistraţi; peste 40 de directori de companii, a spus Daniel Morar, subliniind că bilanţul activităţii DNA e dat de cifre.

Totodată, Morar a spus că dovada activităţii procurorului stă în numărul de condamnări pe care îl obţine în instanţă.

Morar a afirmat că fiecare persoană politică cercetată are tendinţa de a spune: "Sunt nevinovat, procurorii comit un abuz, dosarul e politic. Nimeni nu le-a dat dreptate, decât cel mult colegii de partide".

Şeful DNA a precizat că sunt cinci politicieni în închisoare, care tot timpul au susţinut cu sunt nevinovaţi, că dosarele lor sunt politice.

"Dacă punem în balanţă o decizie a instanţei şi o declaraţie a unui om politic, fie şi un prim-ministru, cred ca trebuie să dăm prioritate celei dintâi", a conchis Daniel Morar.

CITEŞTE AICI CE A MAI SPUS MORAR: Şeful DNA, Daniel Morar: Au votat în localităţile de domiciliu militari aflaţi în Afganistan, deţinuţi, decedaţi

Despre dosarul "Mătuşa Tamara": Nu se finalizează întotdeauna cu condamnarea

În aceeaşi emisiune de la Realitatea TV, Daniel Morar, a declarat despre achitarea fostului premier Adrian Năstase în cazul "Mătuşa Tamara" că "aşa se întâmplă în activitatea judiciară", "nu întotdeauna se finalizează cu o condamnare".

Întrebat dacă este un eşec hotărârea de achitare a lui Năstase, Daniel Morar a spus că "părea (un dosar-n.r.) interesant".

"Aşa se întâmplă în activitatea judiciară. Nu întotdeauna trebuie să se finalizeze cu o condamnare şi este firesc într-o societatea democratică", a afirmat, la Realitatea TV, Daniel Morar.

În 3 septembrie, Adrian Năstase a fost achitat definitiv în dosarul "Mătuşa Tamara", potrivit unei hotărâri a completului de cinci judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite