Daniel Funeriu: "Nimeni nu a spus că profesorii ar fi corect răsplătiţi"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Educaţiei Daniel Funeriu a declarat că anul acesta, peste 90,5 % dintre copiii României vor merge în şcoli autorizate din punct de vedere sanitar, acesta reprezentând un pas înainte.

Invitat la  Realitatea TV, Daniel Funeriu a vorbit despre autorizatiile sanitare din scolile romane, despre cadrele didactice, dar si despre stadiul reparatiilor in cadrul unitatilor scolare din intreaga tara.

Anul acesta, peste 90,5 % dintre copiii Romaniei, vor merge in scoli autorizate din punct de vedere sanitar. Acesta este un pas inainte, considera Funeriu.

Legat de reparatiile din scoli:

Din pacate, autoritatile locale nu si-au facut datoria asa cum au trebuit. Guvernul a alocat, anul acesta, 181 milioane de lei pentru repararea scolilor. Ministerul Educatiei sprijina reparatiile din scoli. Vom aloca in continuare aproximativ 100 milioane RON pentru acest reparatii. In acest an banii vor fi alocati exact unde trebuie. Eu obisnuiesc sa ma tin de cuvant.

Legat de profesori:

Anul acesta, am incercat sa umplem cat mai multe norme cu profesori titulari. 

Societatea se poate baza pe profesori.

La intrebarea cum sa fie cadru didactic cu un salariu de 900 de lei pe luna, Funeriu a raspuns ca pentru a functiona in conditii optime, un siistem are nevoie de o resursa umana care sa fie respectata.

Colaborarea dintre parinti, profesori si scoala este o chestiune esentiala. Statul roman face eforturi substantiale. Toti copii de clasa I au manuale gratuite si noi. 770.000 de copii primesc rechizite gratuite, a spus Funeriu.

Banii pentru naveta trebuie sa fie suportati de catre colectivitatile locale (primarii) si stim ca exista o problema din acest punct de vedere.

Nimeni nu a spus ca profesorii ar fi corect rasplatiti. Intrarea in sistem este o mare problema a salarizarii. La ora actuala se fac noi grile de salaizare. Se cauta solutii pentru a mari intrarea in sistem. Noi suntem corecti si sinstit cu profesorii. Le spunem exact care este situatia.

Nu se pune problema ca profesorii sa fie fortati sa isi ia zile de concediu fara plata. Anul scolar se va desfasura normal.

Legat de cazul scolii aflate in paragina in Ivanesti:

Ministrul Educatiei l-a acuzat pe Vasile Novac, primarul localitatii Ivanesti (Vaslui), ca a lasat scoala in paragina.

Dorinta mea este sa spunem lucrurile asa cum sunt si unde sunt probleme sa le rezolvam. Am avut o senzatie de neliniste ca niste autoritati locale lasa copiii safaca reparatiile. Constructia si reparatia scolilor se afla in responsabilitatea autoritatilor locale.

Ce a mai spus Funeriu:

In cei patru ani de guvernare, ministrul Ecaterina Andronescu a alocat, in mod discretionar, cu aproximativ 30 % mai multi bani universitatii pe care o conduce, Universitatea Politehnica.

Cred ca anul scolar poate sa inceapa conform traditiilor fiecarei scoli.

Circa 3.000 de scoli au sub 15 elevi. Am cerut inspectorilor scolari sa organizeze transporturi pentru copii, am facut realocari de microbuze. Am realizat o baza de date si vom face o retea scolara bine structurata. Este in lucru modernizarea curriculara.

Mesajul lui Funeriu pentru elevi:

Din punctul meu de vedere, lucrurile stau mai bine, fiecare elev trebuie sa aiba incredere in fortele proprii. Daca scoala nu redevine un drum catre fiecare elev, nu cred ne vom insanatosi.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite