Dan Şova, în vizorul vânătorului de nazişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Efraim Zuroff, directorul Centrului „Simon Wisenthal“, din New York a atacat dur decizia de numire a lui Dan Şova ca ministru.

Numirea lui Dan Şova la şefia Ministerului pentru Relaţia cu Parlamentul a stârnit o reacţie virulentă a comunităţii evreieşti, atât din ţară, dar şi din străinătate. Şova şi-a atras furia evreilor încă din luna martie, când a negat pogromul de la Iaşi, din iunie 1941, soldat cu uciderea a aproape 13.000 de evrei. Decizia premierului Ponta de a-l numi pe Şova ministru a declanşat reacţii care s-ar putea răsfrânge asupra României.

Efraim Zuroff:„E revoltător"

„Doar în România poţi să negi Holocaustul şi apoi să fii numit ministru. În ceea ce ne priveşte, este inacceptabil. Nu vom sta degeaba atunci când o asemenea persoană este numită ministru", a declarat preşedintele comunităţii evreieşti din Bucureşti, Erwin Simsensohnl.

O reacţie foarte dură a avut şi Efraim Zuroff (64 de ani), directorul Centrului „Simon Wiesenthal" din Ierusalim. Acesta a declarat pentru RFI că „Dan Şova ar fi un oaspete bine-venit în Iran! E revoltător că se află în Guvern!" Reacţia lui Zuroff este importantă, dată fiind că acesta este o voce ascultată la nivel înalt, în plan extern. În 1978 a devenit primul director al Centrului „Simon Wiesenthal" din Los Angeles.

Supranumit „vânătorul de nazişti", istoricul Zuroff şi-a dedicat viaţa aducerii în faţa instanţei a celor vinovaţi de holocaust. S-a întors în Israel în 1980, unde a colaborat cu Departamentul de Justiţie al SUA pentru a pregăti dosarele de acuzare împotriva criminalilor nazişti care locuiau în Statele Unite. În 1986, a revenit la Centrul „Simon Wiesenthal". În 2008, a fost propus de preşedintele Serbiei Boris Tadic la Premiul Nobel pentru Pace.

„Apeşi pe întrerupător, dar becul nu se aprinde"

Analistul politic Iosif  Boda crede că numirea lui Dan Şova nu va rămâne fără consecinţe. „Reacţiile comunităţii evreieşti sunt de lungă durată. Numirea ca ministru a lui Dan Şova într-o ţară care se pretinde democrată şi care a mai avut probleme de acest gen, cu declaraţii antisemite, nu se uită", a declarat pentru „Adevărul" Iosif  Boda.

Potrivit analistului, comunitatea evreiască este extrem de influentă pe plan internaţional. „Sunt oameni foarte importanţi, cu mare influenţă. Nu uitaţi că lobby-ul evreiesc în Congresul american este nr. 1. Imaginea Guvernului Ponta va avea de suferit. Vor fi şi consecinţe mai grave. Ca şi cum ai apăsa pe întrerupătorul de curent, dar becul nu se mai aprinde. Astfel de consecinţe ar putea apărea în plan politic şi economic. Reacţia comunităţii evreieşti a fost practic un semnal. Ei nu obişnuiesc să repete avertismentul", a mai spus Iosif  Boda.

A negat pogromul de la Iaşi

Invitat, pe 5 martie, la emisiunea „Oameni şi oameni", de la postul The Money Channel, senatorul PSD Dan Şova a negat pogromul de la Iaşi. „Datele istorice arată că la Iaşi au fost omorâţi 24 de cetăţeni români de origine evreiască de soldaţii germani. Este un lucru lămurit istoric", a declarat Şova.

La scurt timp, Victor Ponta şi-a cerut scuze în numele colegului său şi a subliniat că afirmaţia nu este în conformitate cu poziţia  partidului. Şova a fost eliberat din funcţia de purtător de cuvânt al PSD pe care o deţinea la acel moment.

Incultura unui ministru

După declaraţiile făcute la The Money Channel, Victor Ponta l-a trimis pe Dan Şova într-o vizită „de penitenţă" la Washington US Holocaust Memorial Museum. Întors în ţară, „elevul" Şova îşi scria lecţia pe blogul său: „În urma studierii tuturor acestor materiale, pot să vă spun cu certitudine, în acest moment fiind foarte bine informat cu privire la acest fenomen, că în România evreii au suferit o dramă uriaşă, care s-a concretizat în asasinate, deportări, confiscări de bunuri materiale, legi antievreieşti care au vizat eliminarea din viaţa social-politică, ştiinţifică şi culturală a cetăţenilor de origine evreiască".

Dan Şova a terminat Istoria, în 2001, dar negarea progromului de la Iaşi o pune pe seama inculturii sale: „La momentul studiilor mele de istorie, acest fenomen era trecut sub tăcere...sau negat, probabil dintr-o greşită înţelegere a ideii de patriotism."

13.266 de evrei au fost ucişi de nazişti în pogromul de la Iaşi, în iunie 1941

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite