VIDEO Dan Matei Agathon la videochatul "Adevărul": "Duster-ul e mai mişto decât brandul de ţară"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul ministru al Turismului, Dan Matei Agathon, a venit joi, la videochatul "Adevărul", unde a discutat despre brandul de ţară al României împreună cu jurnalistul George Rădulescu, dar şi despre remanierea guvernului Boc.

Ministrul Turismului în 1992-1996 şi în 2000-2003 şi deputat din 1992 până în 2004, Agathon va răspunde întrebărilor cititorilor "Adevărul".

Iată cele mai importante declaraţii ale fostului ministru Agathon la videochat-ul Adevărul:

Orice ştire despre turismul românesc este preluată imediat de marii operatori internaţionali. Apare într-un ziar important o ştire despre un cal mort pe plajă, la Mamaia. Eram ministru atunci, în al doilea mandat. Mă interesez imediat . Era vorba de un cal, care într-adevăr, murise. Plaja se numea, însă, Tataia. Nu era Mamaia şi nu era turistică. Şi a apărut în ziarele din Scandinavia.

Noul brand de ţară nu ne-a ajutat în niciun fel. Ogilvy spune că publicitatea nu e o operă de artă, publicitatea trebuie să-ţi atragă atenţia.

Scandalul Beijing, Frunza verde, Elena Udrea, a atras atenţia asupra brandului în ţară, în exterior am fost făcuţi varză. Informaţia circulă electronic cu viteza luminii. Sloganul respectiv nu mi se pare foarte inspirat , iar imaginea respectivă nu îmi spune nimic românesc, ci îmi aduce aminte de Biblie.

Extrem de important e ce se întâmplă mai departe, sunt 75 de milioane de euro. O să vedem dacă va creşte turismul internaţional al României cu 8-9% înseamnă că a fost un brand bun. Trebuie să se facă nişte videoclipuri bune.(...) Cred că am mai multe fotografii cu palmierii decât câte am cu soţia mea. Constănţenii de la Mamaia numesc palmierii de la Mamaia, agathonci.

Aceste 5-6 videoclipuri de ţară ar trebui să le vedem pe CNN pe alte canale internaţionale puternice ca să arate că România există.

Dacă lucrurile ar merge în România aşa cum a început să meargă cinematografia românească nu am mai avea atâtea probleme.

ION :  Romania este ironizata de saptamanalul The Economist cu privire la frunza din brandul de tara. Atragerea turistilor printr-o campanie care a inceput cu un scandal de plagiat nu este cea mai ortodoxa cale, dar in Romania s-ar putea sa mearga", scrie publicatia. Cum comentati?

Englezii sunt conservatori, snobi, niciodată nu vor avea umorul românesc, mişto mai mare decât a făcut presa românească despre frunza lui Elena, credeţi că vor putea publicaţiile englezeşti să facă?

Ştefan: Din experienţa dvs., cum a evoluat industria turistică în România, după 1989?

Cum a evoluat şi România, fotbalul, exportul, moralitatea, societatea românească. Vorbim mai degrabă de o involuţie a României.

Turismul a fost văzut ca a cincea roată la căruţă de către toate guvernele. Noi avem un stil mioritic de a vedea ţara. Turismul este prima mea dragoste. Avem nevoie de o Românie nerujată, nefardată. România are părţi unice, extraordinare. România este o ţară frumoasă, dar e o porcărie să gândeşti că "păcat că e locuită".

Criza economică a dus Europa cu 20 de ani în urmă, nu ne mai mirăm că o ţară ca România a pierdut bani. Eu nu mă mai mir.

S-au intordus bani în Duster. Celebra maşină e un Jeep mişto şi ieftin. Am mers cu maşina. Mi-a plăcut cum arată şi ca performanţă. Dacă Duster-ul ar fi declarată maşina anului ar aduce un export masiv în toate ţările din lume. În Germania se stă la coadă la Duster. Un miliard de euro va veni din exportul de Logan şi Duster.

Duster-ul e mai mişto decât brandul

Mădălina : Ce locuri din Romania ar trebui exploatate mai bine?

Turismul rural ar trebui mult mai promovat, cel autentic, dar cel din zona Rucăr-Bran nu mai e turism rural, cu vile, jacuzzi şi gresie spaniolă. Trebuie să te ducă într-o zonă tradiţională. Ar trebui să mergem într-o zonă care e a noastră. Eco, toată lumea vrea bio. Ne-au luat-o toţi înainte. Ţăranul nu are bani să cumpere îngrăşăminte chimice, statul nu-i mai dă subvenţii, aşă că se întoarce la îngrăţămintele de grajd, adică eco. Dar nici de asta nu ştim să profităm. 

Întrebat de ce apa Mării Negre a fost atât de murdară în 2010, fostul ministru a răspuns: "Niciodată apa Mării Negre nu  a avut 30 de grade ca în acest an, a fost murdară pentru că a fost extrem de caldă, că s-au schimbat curenţii, cantitatea de oxigen disponibilă a fost din ce în ce mai redusă."

Ana-Maria: Pe cine credeţi că remaniază domnul Boc?

După 20 de ani de politică cred că e stupid să faci o remaniere dacă se vine cu o moţiune de cenzură. Dacă trece moţiunea de cenzură nu ai ce să remaniezi, dar nu va trece. Niciun parlamentar nu pleacă la mişto. Nu faci remaniere înainte de moţiune, faci după. E stupid să faci remaniere acum când la sfârşitul lui octombrie vine Jeffrey Franks. Ne-am întâlnit de şase ori şi nu am stat acolo doar să beau cafea, am dat cu pumnul în masă.

Eu nu sunt fan FMI după ce au făcut în Argentina, cei mai buni economişti din lume habar n-au avut că va veni o criză peste ei.

Greii partidului nu se remaniază. Putem să discutăm despre o premieră în România că ar putea să avem un prim-ministru doamnă. Premierul nu va fi remaniat. Eu îi doresc doamnei Udrea să ajungă prim-ministru. Da, Elena Udrea e o femeie frumoasă. Mulţi din miniştri şi dintre politicenii români când Udrea lansează un proiect politic, ar trebui să-şi ia notiţe fiindcă toate i-au reuşit.  De când e ministru al Dezvoltării, ocupată cu 4 mld de euro, e cam greu.

Marius : Şi totuşi, Valea Prahovei este o zona foarte vizitată de către turiştii străini. De ce nu profităm de acest lucru? De ce nu investim mai mult în zona aceea?

Agathon:  Nu vin turiştii străini pe Valea Prahovei pentru că stau la coadă la telecabină la Babele şase ore, cei de afară nu stau la coadă, doar cei obişnuiţi de pe vremea lui Ceaşcă. Nu avem telegondole, telecabine, fără pârtii moderne, uităm că sunt zone excepţionale de ski în Maramureş.


Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite