"Dallasul" cu 100 de bordeie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

şi-au pierdut locuinţele din cauza datoriilor. De la an la an, numărul acestora s-a înmulţit, ajungând acum la peste 100 de "bordeie". Soarta lor este cu atât mai nesigură, cu cât

şi-au pierdut locuinţele din cauza datoriilor. De la an la an, numărul acestora s-a înmulţit, ajungând acum la peste 100 de "bordeie". Soarta lor este cu atât mai nesigură, cu cât municipalitatea le-a trimis somaţii prin care îi anunţă că le vor demola casele.
Nu au apă, curent electric, iar de canalizare nici nu poate fi vorba. Sunt câteva sute de suflete, care populează aşa-numitul cartier Dallas. Casele lor nu sunt altceva decât nişte bordeie, construite, pur şi simplu, din pământ. Dorm câte 10-15 într-o cameră, mănâncă ce apucă, şi nu de puţine ori li se întâmplă să rabde de foame chiar două sau trei zile. "Copiii trebuie să mănânce, că ei se mai duc la şcoală", spune Elena C., mama a opt copii.
Niciuna din cele peste 100 de case nu are autorizaţie de construcţie. De fapt, cum arată un astfel de bordei? Nu are mai mult de două camere, iar dacă sunt şi date cu var şi mai au şi unul sau două paturi, atunci proprietarul este considerat înstărit. "Nici curent electric nu avem, că nu avem autorizaţie de la primărie. Stăm la lumina lumânării", spune Mihai P.
În cartierul Dallas, muştele roiesc ca la cadavru. Condiţiile mizere în care trăiesc au dus la îmbolnăvirea celor de aici. Cei mai mulţi sunt bolnavi de TBC, astm bronşic sau hepatită. Nu se duc la medic, pentru că nu au bani. "şi aşa, ce poate face doctorul. Dumnezeu e sus, numai el ne poate păzi", este de părere Mariana D.
Pentru că nu au apă potabilă, mai merg pe la vecinii de peste Bahlui cu cerutul. "Mergem noi la cerut apă, dar şi ei se satură de noi. Că au apometre, şi nu le convine…", povesteşte în continuare Mariana. Pentru cei 16 copii din casa ei şi alţi şase adulţi, Mariana spală rufele la râu. Ca acum câteva secole.

"La anul va fi şi mai greu. Pentru cei care nu mor până atunci…"
Foarte puţini dintre locuitorii acestui cartier au acte de identitate. Cei mai mulţi poartă un nume pe care doar ei îl cunosc. La o simplă razie, şefii poliţiei ieşene au găsit aici sute de persoane în această situaţie. Cu ce îşi duc traiul oamenii din Dallas? Ajutoarele sociale sau diverse câştiguri din colectarea cartoanelor. Dacă îi intrebi ce aşteaptă ei de la aderarea României la Uniunea Europeană, îşi dau cu toţii acelaşi răspuns: "Uitaţi în ce sărăcie ne zbatem acum. La anul… va fi şi mai rău. Pentru cei care nu mor până atunci de sărăcie şi de boală". Situaţia lor este cu atât mai nesigură, cu cât şefii municipalităţii i-au anunţat că le vor demola bordeiele, pentru că nu au autorizaţie, iar zona reprezintă un focar de infecţie pentru restul oraşului.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite