Daciana Sârbu: Noua casă de la Cornu, o anexă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Europarlamentarul PSD a precizat că deţine o singură casă de vacanţă la Cornu. Soţia liderului PSD, Victor Ponta, a afirmat că cealaltă casă de vacanţă de la Cornu, trecută în declaraţia de avere, este doar o anexă construită anul trecut pentru părinţii ei.

Daciana Sârbu a explicat pentru „Adevărul" că imobilul construit în 2010 şi menţionat în cea mai recentă declaraţie de avere este o anexă a casei de vacanţă pe care o deţine din 2001.

Potrivit europarlamentarului, construcţia de anul trecut a fost concepută special pentru părinţii săi. „În aceeaşi curte am construit o anexă din lemn, practic am extins casa de vacanţă pe care am cumpărat-o în 2001. Întrucât era vorba de o nouă fundaţie şi o nouă autorizaţie de construcţie, a trebuit să o trec în declaraţia de avere, chiar dacă este pe acelaşi teren şi reprezintă doar o anexă", a precizat eurodeputatul PSD Daciana Sârbu.

Potrivit cifrelor înscrise în declaraţia de avere, vila din 2001 are o suprafaţă de 196 de metri pătraţi, iar anexa edificată anul trecut are 202,5 metri pătraţi.

„Mărturisesc că am ridicat această construcţie pentru părinţii mei. Ne-am gândit că dacă s-a lărgit familia avem nevoie de mai mult spaţiu", a mai spus soţia preşedintelui PSD. „Este o prostie", a afirmat liderul social-democrat, Victor Ponta, întrebat în legătură cu cele două case de vacanţă care figurează în declaraţia de avere a Dacianei Sârbu. El a refuzat să dea alte explicaţii, solicitându-le ziariştilor să ceară lămuriri soţiei.

Plumb, datoare la bănci

Datorii de 800.000 de euro de returnat la BRD şi 52.000 de euro către o persoană fizică a trecut în declaraţia de avere şi europarlamentarul social-democrat Rovana Plumb. Ea şi-a cumpărat însă un autoturism, fabricat în 2008, pe lângă cel pe care îl avea deja. Pe de altă parte, europarlamentarul PSD Corina Creţu a trecut în declaraţia de avere mai puţini bani în conturile bancare, având 54.435 de euro, faţă de 62.775 de euro, cât avea în anul alegerilor pentru Parlamentul European.

Mai mulţi bani în conturi a trecut însă liberala Norica Nicolai. În 2009, familia eurodeputatului a declarat venituri de aproximativ 100.000 de lei, iar în 2010 suma menţionată a fost de circa 34.000 de euro şi 44.000 de lei.

Apartament la Bruxelles

Din veniturile obţinute ca europarlamentar în intervalul 2007-2009 şi din banii soţiei care este notar, liberalul Cristian Buşoi a achiziţionat acum doi ani un apartament în Bruxelles, pe lângă cele două pe care le avea deja în Bucureşti. În plus, valoarea bijuteriilor şi ceasurilor deţinute de Buşoi s-a mărit de la 15.000 de euro la 17.000 de euro.

„Sumele obţinute de mine ca europarlamentar în perioada 2007-2009 şi veniturile soţiei mele, care este notar, m-au ajutat să-mi cumpăr apartamentul în Bruxelles", a explicat europarlamentarul liberal pentru „Adevărul".

Colega sa de partid, europarlamentarul Renate Weber, a trecut în declaraţia sa de avere că a făcut o donaţie, în iulie 2010, către Viorica Weber, în valoare de 44.000 de euro. În 2009, liberala declara aproximativ 40.000 de euro şi 4.000 de lei în conturi. În 2010, sumele declarate s-au micşorat la 19.000 de euro şi 3.400 de lei.

„Am făcut o investiţie neinspirată: am cumpărat un apartament în Capitală, într-o perioadă proastă, pe care am dat 250.000 de euro. Aşa mi-au scăzut conturile", a explicat Weber. La capitolul venituri, ea a trecut indemnizaţiile de 37.355 de lei şi 33.461 de euro.

În declaraţia de avere a eurodeputatului democrat-liberal Traian Ungureanu nu mai apare apartamentul pe care îl avea în Marea Britanie la momentul alegerilor europarlamentare din 2009. Ungureanu nu precizează forma prin care l-a înstrăinat sau dacă a obţinut vreo sumă de bani din această tranzacţie, acesta neputând fi contactat. El a menţionat însă economii de 85.000 de euro. Europarlamentarul a mai trecut şi venituri de la Parlamentul European, în cuantum de 72.900 de euro. 

EXCEPŢIE

Gigi Becali este singurul dintre cei 33 de europarlamentari români care nu şi-a actualizat declaraţia de avere. Chestionat în legătură cu lipsa noii declaraţii de pe site-ul Autorităţii Electorale Permanente, Becali a reacţionat vehement, susţinând că nu trebuie să dea socoteală nimănui în ceea ce priveşte averea sa.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite