„Dacă ai semne de boală, atunci e târziu”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
„Dacă ai semne de boală, atunci e târziu”
„Dacă ai semne de boală, atunci e târziu”

Albaiulianca Panseluţa Cioruţa se luptă de doi ani cu cancerul de sân. Femeia a fost diagnosticată abia când boala a ajuns în stadiul al III-lea de evoluţie. Ea le recomandă tuturor femeilor să îşi facă analize şi controale medicale la timp fără a căuta simptomele.

Poveştile de viaţă puţin cunoscute ale femeilor care suferă de cancer la sân ar putea salva alte vieţi. Printre cele care luptă împotriva acestei boli este şi Panseluţa Cioruţa, în vârstă de 45 de ani. Aceasta le îndeamnă pe femei să îşi facă analize şi controale medicale la timp, fără a căuta simptomele. „Dacă ai semne din partea bolii, atunci e târziu. Trebuie făcute controalele medicale la timp pentru a preveni riscul, nu pentru a trata boala”, a spus Panseluţa.

Lupta cu cancerul

Cancerul la sân este cauzat de dezvoltarea anarhică şi necontrolată a celulelor din ţesutul mamar. Sânii femeilor pot dezvolta diferite tipuri de noduli, dar numai un mic procent dintre aceştia sunt maligni.
Din nefericire, la 43 de ani, Panseluţa Cioruţa a fost diagnosticată cu cancer la sân abia în momentul în care boala ajunsese la stadiul al III-lea de evoluţie. „N-am avut nicio durere, poate dacă aveam aflam din timp de boală”, a spus femeia. Panseluţa a ţinut ascuns diagnosticul faţă de familie, însă lupta cu boala a făcut-o să simtă nevoia de sprijin. „Soţul meu a fost sprijinul meu dintâi. Fiul meu a aflat abia când m-am operat. Cred că nu eram suficient de conştientă de ce mi se întâmpla, iar teama de moarte şi lupta pentru viaţa mea m-au întărit”, a completat femeia. A fost operată în septembrie 2007 şi de atunci urmează regimuri alimentare, terapii naturiste, dar şi tratamente medicamentoase de care se teme că într-o zi o vor răpune.

Asociaţie în sprijinul bolnavilor

„Astfel de tratamente au repercursiuni mai târziu. Există riscul să fac din nou cancer”, a adăugat Panseluţa Cioruţa. Nici prejudecăţile celor din jur, nici teama nu au lăsat-o să se considere o femeie invalidă, chiar dacă îşi pierduse un sân. La două săptămâni de la operaţie, Panseluţa a aflat de asociaţia AS 2001 din Alba Iulia şi de proiectul prin care se oferea consiliere femeilor bolnave de cancer. Cu sprijinul psihologilor şi voluntarilor din asociaţie, femeia a continuat lupta cu maladia.
Angajaţii asociaţiei au organizat regulat întâlniri între bolnavii diagnosticaţi cu cancer şi, pe parcursul a doi ani, aproximativ 100 de femei de toate vârstele au intrat în evidenţele organizaţiei, care a facilitat obţinerea unor proteze pentru sân, dar şi servicii de consiliere. În prezent asociaţia continuă astfel de acţiuni şi organizează evenimente şi dezbateri tematice pentru prevenirea oricărei forme de cancer.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite