Timoşenko: Dacă devin preşedinte voi organiza un referendum privind sistemul de guvernământ

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Timoşenko: Dacă devin preşedinte voi organiza un referendum privind sistemul de guvernământ
Timoşenko: Dacă devin preşedinte voi organiza un referendum privind sistemul de guvernământ

Premierul ucrainean Iulia Timoşenko a declarat astăzi  la un miting politic că, dacă va fi aleasă în funcţia de preşedinte, va organiza un referendum pentru ca ucrainenii să aleagă între un sistem de guvernare prezidenţial şi unul parlamentar, relatează Reuters.

Premierul, care se află pe locul al doilea în sondaje înaintea alegerilor prezidenţiale din ianuarie 2010, a promis într-un discurs de două ore susţinut în oraşul său natal că va face imediat după alegerea sa propuneri pentru modificarea Constituţiei.

"Primul lucru pe care îl vom face este să organizăm un referendum naţional (...) cu o singură întrebare - cel fel de guvernare vrea poporul ucrainean", a declarat Timoşenko, îmbrăcată în alb, culoarea partidului său. "Răspunsul este foarte simplu - un sistem prezidenţial fără niciun premier (...) sau un sistem parlamentar doar cu un premier ales de popor. (...) Însă nu politicienii vor decide, ci poporul, printr-un referendum", a adăugat premierul ucrainean.

Timoşenko a precizat că nu intenţionează să dizolve Parlamentul ucrainean, unde adeseori dezbaterile înfierbântate degenerează în lupte cu pumnii sau blocări ale activităţii. În schimb, ea a promis că va "uni şi întări Parlamentul".

Premierul are de mai multe luni în conflicte politice cu preşedintele Viktor Iuşcenko, aliatul său în timpul Revoluţiei Portocalii din 2004, când acesta din urmă a fost ales preşedinte.

Ultima modificare constituţională majoră în Ucraina, care a constat în reducerea prerogativelor preşedintelui, a fost făcută în timpul protestelor din 2004 faţă de fraudarea alegerilor.

Cu o contractare a economiei de peste 20% în primul trimestru din 2009, aproape toţi politicienii au cerut modificări constituţionale pentru a pune capăt conflictelor şi pentru a îmbunătăţi funcţionarea instituţiilor.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite