Băimărenii preferă filmele pe DVD

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vremea cinematografiei a apus în Maramureş. Sălile de închiriat filme câştigă clienţi în defavoarea cinematografelor, chiar dacă şi aici se simte criza.

Singurele două centre de închiriat filme din oraş au mai mulţi clienţi decât vechiul cinematograf Dacia.
Băimărenii preferă imaginea filmelor pe DVD, decât cea de pe marele ecran de la cinema. „Tot la două zile vin şi-mi închiriez câte unul, două filme. E mult mai comod să mă uit la el din fotoliul de acasă, decât de pe scaunul de la cinematograf”, declară Mirela Berar de 32 de ani.
Din cauza condiţiilor lamentabile în care se află la momentul de faţă singurul cinematograf din oraş, băimărenii nu-i calcă pragul. Cei câţiva clienţi care vor să retrăiască vremurile bune, când filmele erau noi şi imaginea de pe ecran îi captiva, mai trec rar pe la cinema. „Am fost la film acum două seri. Îmi era dor să văd un film bun la cinematograf, dar am rămas cam dezamăgită. Nu mai este ce a fost”, afirmă Florenţa Mărginaş de 23 de ani.

Cuprinse de criză

Fenomenul crizei economice şi-a pus amprenta şi asupra acestor centre de închiriat filme. Deşi numărul de clienţi ajunge la 40 zilnic, totuşi situaţia nu este roz pentru patronii acestor centre. „Faţă de anul trecut numărul persoanelor care închiriază filme s-a redus cu aproximativ 50%”, spune Roxana Tămaş, administratoarea unei astfel de săli.
Pe lângă închiratul filmelor, băimărenii au posibilitatea să le şi cumpere. „Nici la acest capitol situaţia nu este prea bună. Vindem cam două filme pe săptămână”, continuă administratoarea. Zilele cele mai aglomerate sunt vinerea şi sâmbăta, în special la orele dimineţii şi târziu spre seară. „Noi depindem în special de vreme. Dacă afară este soare, oamenii preferă să iasă la pădure la un grătar. Dacă plouă vin să-şi închirieze filme”, sublinează aceasta.

Preţuri mici, condiţii bune

Ofertele tentante precum şase filme cu 15 lei atrag din ce în ce mai mulţi clienţi. Cele peste 5.000 de filme disponibile au mare trecere în rândul tinerilor băimăreni, care au învăţat să analizeze raportul „calitate-preţ” în detaliu. „Îmi plac filmele de acţiune, în special noutăţile. Cu 15 lei îmi închiriez şase filme şi stau comod, pe când la cinema dau 7 lei pentru un film şi mai e şi incomod”, afirmă Cătălin Văsuţiu de 25 de ani.
Singurul cinematograf din municipiu rămâne însă fără clienţi. „Avem câte opt spectatori pe zi, de obicei la sfârşit de săptămână. Cei care vor să vadă un film, se duc totuşi la cinematografele din Cluj, la malluri”, declară Maria Horgea, casiera de la cinema Dacia.

Vârstnicii sunt nostalgici

 Singurii care mai duc dorul vechiului cinematograf sunt bătrânii. „Nu am mai fost la cinema de mai bine de 30 de ani. Mi-ar plăcea să merg să-mi aduc aminte de vremurile bune, din perioada tinereţii”, afirmă Francisc Boino de 70 de ani. Ce-i nemulţumeşte pe toţi băimărenii este felul în care arată cinematograful la momentul actual.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite