DNA cere arestarea senatorului PSD Cătălin Voicu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Senatorul PSD Cătălin Voicu este acuzat de trafic de influenţă
Senatorul PSD Cătălin Voicu este acuzat de trafic de influenţă

Direcţia Naţională Anticirupţie (DNA) au cerut Ministerului Justiţiei, Cătălin Predoiu, să facă demersuri la Parlament pentru încuvinţarea arestării senatorului PSD, Cătălin Voicu, fiind acuzat de trafic de influenţă şi fals în înscrisuri sub semnătură privată şi participaţie improprie la infracţiunea de fals intelectual la legea contabilităţii.

Potrivit procurorilor DNA, Voicu, care deţine şi funcţia de vicepreşedinte al Comisiei de Apărare, ar fi primit 260.000 de euro ca să intervină pe lângă un magistrat. Totodată, el ar fi cerut funcţii în guvern în schimbul unor intervenţii în justiţie. Iniţiativa de astăzi este o premieră, niciodată nu s-a cerut arestarea unui parlamentar. Pentru arestarea senatorului PSD este nevoie să i se ridice imunitatea.

UPDATE Cătălin Voicu: Nu am făcut nimic de care să mă consider vinovat

Senatorul PSD afirmă că adevărul va ieşi la iveală şi că nu a primit nimic de la nimeni.

"Nu am pretins de la nimeni niciun cent, nu am primit nimic de la nimeni. Nu am făcut nimic care să justifice o asemenea decizie. De ce trebuie să demonstrez eu în justiţie că sunt nevinovat? Eu las la latitudinea colegilor şi a Parlamentului să decidă dacă eu sunt vinovat. De imunitate parlamentară beneficiază şi şeful statutului. Şeful statutului a fost arestat în dosarul Flota? Nu mă consider vinovat de nimic", a declarat Cătălin Voicu la Realitatea TV.

Acesta a vorbit şi despre înregistrările pe care le-ar avea procurorii: "Întotdeauna înregistrările trebuie luate toate. Nu rupte din context. Trebuie ascultate cap-coadă, nu rupte din context. Nu am făcut nimic de care să mă consider vinovat."

Citiţi şi:

Fraţii Mazăre, încolonaţi la DNA
Bucureşti: Cătălin Voicu, din nou la DNA

Potrivit documentelor de urmărire penală,  în perioada iulie - septembrie 2009, Cătălin Voicu, "prevalându-se de prerogativele ce derivă din calitatea sa de senator, a primit de la un om de afaceri, în două tranşe, sumele de 250.000 RON (echivalentul a 60.000 euro) şi 200.000 euro, în schimbul intervenţiei pe lângă magistraţi din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în vederea adoptării unei soluţii favorabile societăţii comerciale la care omul de afaceri era asociat".

Totodată, în august 2009, Cătălin Voicu a pretins şi primit de la un alt om de afaceri suma de 119.000 de lei, în schimbul promisiunii că va interveni pe lângă poliţişti din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti pentru a-l favoriza într-un dosar în care acesta era cercetat penal.

"Pentru a disimula faptele de corupţie, Cătălin Voicu şi cumpărătorul de influenţă au întocmit documente financiar contabile care atestă împrejurări nereale", precizează DNA.

În aceeaşi cauză, în a doua jumătate a anului 2009, Cătălin Voicu a cerut unor persoane cu influenţă în sfera politică să îi acorde sprijin politic în ocuparea unei funcţii în Guvernul României, în schimbul intervenţiilor sale pe lângă magistraţi din cadrul Tribunalului Bucureşti şi ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în vederea pronunţării unor hotărâri favorabile în care respectivele persoane aveau interese, mai scriu procurorii DNA.

Totodată, Cătălin Voicu a pretins unei persoane foloase patrimoniale constând în facilitarea obţinerii pentru firme aflate în sfera sa de interes a unor contracte de achiziţii publice la autorităţi contractante din judeţul Constanţa, potrivit sursei citate.

În 10 decembrie 2009 s-a dispus urmărirea penală în cazul lui Cătălin Voicu, iar o zi mai târziu a fost pusă în mişcare acţiunea penală, pentru două infracţiuni de trafic de influenţă.

Parlamentarii pot fi trimişi în judecată, dar nu arestaţi

Potrivit Constituţiei, deputaţii şi senatorii pot fi urmăriţi şi trimişi în judecată penală pentru fapte care nu au legătură cu voturile sau cu opiniile politice exprimate în exercitarea mandatului, dar nu pot fi percheziţionaţi, reţinuţi sau arestaţi fără încuviinţarea Camerei din care fac parte, după ascultarea lor.

Urmărirea şi trimiterea în judecată penală se pot face numai de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Competenţa de judecată aparţine Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Regulamentul Senatului prevede că cererea de arestare se adresează preşedintelui Senatului de ministrul Justiţiei. Preşedintele Senatului o aduce la cunoştinţă în şedinţă poblică, iar apoi trimite, Comisiei juridice, raportul comisiei fiind trimis de BP plenului, care hotărăşte cu votul secret al majorităţii senatorilor.

Chestorul Senatului Ioan Chelaru a afirmat că solicitarea privind încuvinţarea arestării lui Voicu s-ar putea afla pe ordinea de zi a şedinţei Biroului permanent al Senatului de săptămâna viitoare, relatează Mediafax.

Cine este Cătălin Voicu

Cătălin Voicu (n. 21 martie 1965, Bucureşti) este la primul mandat de senator PSD în Parlamentului României în legislatura 2008 - 2012, după ce anterior a fost deputat (2004 - 2008) din partea aceluiaşi partid.

A absolvit Şcoala militară de ofiţeri activi de transmisiuni de la Sibiu, Dreptul la Academia de Poliţie şi, între 1986-1997, a fost ofiţer activ, decorat cu Virtutea Militarã în grad de Cavale.

Înainte de 1989, a fost ajutat de Dumitru Iliescu să ajungă aghiotant al primului procuror general al României, Gheorghe Robu. După Revoluţie, Cătălin Voicu a devenit ofiţer al Serviciului de Protecţie şi Pază (SPP) şi a fost avansat în grad de Ion Iliescu, care l-a şi decorat în două rânduri.

După ce a ajuns general SPP, a fost detaşat la Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT).

Voicu este apropiat de Ion Iliescu, al cărui consilier pe probleme de siguranţă naţională a fost în vremea mandatului prezidenţial 2000 - 2004. În 2003, a primit şi gradul de general, fiind reactivat. Printre prietenii lui se numărtă şi Viorel Hrebenciuc.

În 2008, gruparea Viorel Hrebenciuc - Marian Vanghelie a vrut să-l instaleze pe Cătălin Voicu în funcţia de ministru de interne, însă premierul Emil Boc s-a opus din cauza trecutului său controversat.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite