DNA: Deputatul Trăşculescu este cercetat pentru trafic de influenţă şi instigare la fals şi la spălare de bani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputatul PDL Alin Trăşculescu este cercetat pentru trafic de influență, instigare la infracțiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată şi instigare la infracțiunea de spălare a banilor, cunoscând că aceștia provin din săvârșirea infracțiunii de trafic de influență, potrivit DNA.

În acelaşi dosar, este cercetat Marian Valeriu Calotă, asociat și administrator al SC Maryna Exclusiv SRL, pentru complicitate la infracțiunea de trafic de influență, fals în înscrisuri sub semnătură privată, în legătură cu infracțiunea de trafic de influență, în formă continuată (cinci acte materiale), șantaj comis în legătură cu infracțiunea de trafic de influență și spălare a banilor, cunoscând că aceștia provin din săvârșirea infracțiunii de trafic de influență, în formă continuată (patru acte materiale), se precizează într-un comunicat remis Mediafax de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA).

Potrivit DNA, în perioada noiembrie 2010 - noiembrie 2012, Alin Trășculescu, în calitate de deputat în Parlamentul României și președinte al Organizației Județene Vrancea a unui partid politic (PDL - n.r.), a pretins de la reprezentantul unei societăți comerciale (denunțător în cauză), inițial suma de 50.000 de euro, care ulterior a fost majorată la 150.000 de euro. Banii au fost pretinși cu ajutorul inculpatului Calotă Marian-Valeriu care l-a constrâns prin amenințare pe denunțător să remită lui sumele solicitate.

Pentru obținerea banilor, susţin procurorii, deputatul a lăsat să se creadă că are influență asupra reprezentanților autorităților locale din județul Vrancea, pentru a-i determina să solicite realizarea unor obiective de investiții în cadrul Programului Național de Dezvoltare a Infrastructurii (PNDI) și asupra funcționarilor din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului cu atribuții de verificare, avizare și aprobare în derularea procedurii specifice aceluiași program, precum și asupra reprezentanților unei societăți comerciale, pentru a-i determina să deruleze o relație contractuală cu firma administrată de denunțător.

Din banii pretinși, Trășculescu a primit, prin intermediul lui Calotă, în mai multe tranșe, suma totală de 464.000 de lei. Pentru a crea aparența de legalitate a primirii acestor sume de bani, inculpatul Calotă Marian-Valeriu, în perioada noiembrie 2010 - noiembrie 2012, a falsificat mai multe contracte comerciale, încheiate între firma denunțătorului și SC Maryna Exclusiv SRL, firma lui Calotă Marian-Valeriu, aceste înscrisuri fiind folosite pentru efectuarea plăților corespondente și justificarea acestora în evidențele contabile ale celor două societăți comerciale. În acest mod, din contul firmei denunțătorului în contul SC Maryna Exclusiv SRL a fost transferată suma totală de 404.000 de lei, se mai precizează în comunicatul DNA.

Ulterior, în același scop, deputatul a pretins denunțătorului încă 1.100.000 de lei, pe care a impus să îi fie dați în două tranșe, de 50.000 de lei și, respectiv, 1.050.000 de lei. În acest context, la data de 6 noiembrie 2012, în scopul obținerii banilor, Trășculescu l-a determinat pe inculpatul Calotă să încheie în fals un contract, având ca obiect o operațiune comercială fictivă între firma denunțătorului și SC Maryna Exclusiv SRL. Ca urmare, firma denunțătorului a transferat în contul SC Maryna Exclusiv SRL suma de 1.100.000 lei, bani care au fost reintroduși în circuitul civil.

La 10 noiembrie 2012, Calotă a primit de la denunțător 50.000 de lei, pentru a fi remisă lui Trășculescu, la cererea acestuia. Cu această ocazie, procurorii au procedat la constatarea infracțiunii flagrante, precizează DNA.

Sâmbătă, 11 noiembrie, procurorii anticorupție au dispus reținerea celor doi pentru 24 de ore. „Având în vedere calitatea sa de deputat în Parlamentul României, în conformitate cu prevederile art. 72 alin. 3 din Constituția României, Direcția Națională Anticorupție l-a încunoștiințat pe ministrul Justiției cu privire la efectuarea percheziției și reținerii inculpatului Trășculescu Alin-Silviu“, se mai arată în comunicatul DNA.

Marian Valeriu Calotă va fi prezentat Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ) cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile, conform sursei citate. Surse judiciare au declarat, pentru Mediafax, că flagrantul a fost realizat sâmbătă, în jurul orei 21.00, la Focşani, deputatul fiind reţinut în noaptea de sâmbătă spre duminică, în jurul orei 1.30.

Deputatul Alin Trăşculescu se află, în prezent, în arestul Poliţiei Capitalei.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite