CCR: Încadrarea personalului DLAF este "esenţialmente subiectivă"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
CCR: Încadrarea personalului DLAF este "esenţialmente subiectivă"
CCR: Încadrarea personalului DLAF este "esenţialmente subiectivă"

Curtea Constituţională a publicat motivarea deciziei din 9 iulie prin care a declarat neconstituţională reorganizarea Departamentului de Control al Guvernului.

Potrivit CCR, criteriile de încadrare a personalului Departamentului pentru Luptă Antifraudă (DLAF) al Corpului de Control al Guvernului sunt pur subiective.

Ce a spus CCR:

  • Condiţia introdusă prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.3/2009, care prevede încadrarea numai pe baza încrederii acordate de primul-ministru, cu avizul viceprim – ministrului, după caz, este una esenţialmente subiectivă, care reprezintă rezultatul opţiunii necenzurabile a unei persoane.
  • Personalul încadrat în fostul Departament de Control al Guvernului şi în Departamentul pentru Lupta Antifraudă este, potrivit legii, personal contractual, cu excepţia funcţiilor de demnitate publică. Prin urmare, raporturile de muncă stabilite sunt guvernate de Codul muncii – Legea nr.53/2003. Aşa fiind, regimul juridic aplicabil naşterii, modificării ori stingerii raporturilor de muncă trebuie să respecte legea menţionată.
  • Legea fundamentală prevede expres dreptul persoanei de a-şi alege în mod liber locul de muncă, ceea ce implică obligaţia corelativă a statului de a reglementa condiţii obiective şi nediscriminatorii de natură a garanta accesul la un loc de muncă. Dispoziţiile din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 3/2009 încalcă principiul constituţional al egalităţii cetăţenilor în drepturi.


Prin Ordonanţa de urgenţă 3/2009 Departamentul pentru Lupta Antifraudă (DLAF) a trecut din structura Cancelariei Primului-Ministru în cadrul aparatului de lucru al Guvernului. De atunci, DLAF funcţionează în subordinea premierului Emil Boc şi sub coordonarea vicepremierului Dan Nica.

Premierul Emil Boc a declarat că Legea de adoptare a OUG privind reorganizarea Corpului de control va fi modificată astfel încât să corespundă cerinţelor Curţii Constituţionale.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite