DISCRIMINARE Femeile din România sunt plătite mai puţin decât bărbaţii, pentru aceeaşi muncă - raport BM

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pentru acelaşi job, femeile din România sunt plătite mai puţin decât bărbaţii
Pentru acelaşi job, femeile din România sunt plătite mai puţin decât bărbaţii

În plină campanie realizată de autorităţile române în ceea ce priveşte discriminarea la locul de muncă, un raport al Băncii Mondiale anunţă că femeile angajate în ţara noastră câştigă 90 de cenţi comparativ cu un dolar câştigat de un bărbat care are acelaşi job.

Potrivit Raportului "Egalitatea de gen - soluţia corectă şi inteligentă", în toate statele, femeile câştigă mai puţin decât bărbaţii şi au acces mai scăzut la afacerile companiilor mari. "În timp ce un bărbat câştiga un dolar, pentru acelaşi timp de job o femeie câştigă 80 de cenţi, în Europa şi în Asia Centrală. În România, raportul este de 90 de cenţi la un dolar", a declarat Carolina Sanchez Peramo, Senior Economist în Departamentul pentru Reducerea Sărăciei şi Management Economic al Băncii Mondiale, într-o video-conferinţă.

În România, în Belarus sau în alte state din zonă, se înregistrează o rată de participare mai mare a femeilor pe piaţa muncii. "Sunt diferenţe însă între job-urile femeilor şi cele ale bărbaţilor. În România, femeile sunt răspândite inegal în sectorul public şi în servicii. Sunt femei pe piaţa muncii, dar fac anumite job-uri diferite de cele ale bărbaţilor, ceea ce se traduce în salarii mai mici pentru femei'', precizat Sanchez.

Rata mortalităţii la naştere, extrem de ridicată

Ce mai mare diferenţă este legată de rata de mortalitate a fetelor şi femeilor în comparaţie cu cea a bărbaţilor, în ţările aflate în curs de dezvoltare. La nivel global, cazurile în care femeile mor după naştere sau fetiţele mor după ce au fost născute totalizează aproximativ 3,9 milioane femei în ţările cu venituri scăzute şi medii. Circa două cincimi nu se nasc din cauza preferinţelor pentru copii de sex masculin, o şesime mor în timpul copilăriei şi peste o treime mor la maturitate. Aceste cazuri sunt în creştere în Africa sub-Sahariană, în special în statele puternic afectate de HIV/SIDA.

Preşedintele Băncii Mondiale, Robert B. Zoellick, a declarat că în ultimii cinci ani Banca Mondială a sprijinit cu 65 miliarde dolari educaţia fetelor, sănătatea femeilor, accesul femeilor la credite, terenuri, servicii agricole, locuri de muncă şi infrastructură.

Raportul Băncii Mondiale tratează probleme legate de egalitatea de şanse dintre femei şi bărbaţi pe piaţa muncii, în sănătate, în familie şi impactul economic al acestora.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite