Blaga: "Doar o treime dintre dosarele DGIP se mai află în arhiva instituţiei"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Blaga: "Doar o treime dintre dosarele DGIP se mai află în arhiva instituţiei"
Blaga: "Doar o treime dintre dosarele DGIP se mai află în arhiva instituţiei"

Ministrul interimar al Internelor, Vasile Blaga, a declarat că doar o treime din dosarele operative ale DGIPI se află în arhiva instituţiei, restul documentelor regăsindu-se în fişetele ofiţerilor. Blaga a adăugat că a sesizat Parchetul General cu privire la situaţia a opt ofiţeri.

"Am discutat raportul Corpului de Control şi am prezentat neajunsurile faţă de modul în care s-a desfăşurat activitatea de arhivare a documentelor de la DGIPI. Am vorbit despre faptul că doar o treime dintre dosare se mai află în arhivă", a spus Vasile Blaga după audierea de la Comisia de apărare din Camera Deputaţilor.

Potrivit ministrului Internelor, în arhiva DGIPI nu au intrat decât şase persoane şi nu se poate pune problema să fi dispărut documente. Ministrul a precizat că o mare parte dintre dosarele operative ale direcţiei se află în fişetele ofiţerilor, acesta fiind motivul pentru care s-au întâmplat "ilegalităţi".

 "În ultimii ani, în arhiva DGIPI au intrat doar şase persoane. Nu s-a luat nimic, dar din păcate două treimi dintre dosarele operative se află în fişetele ofiţerilor şi de acolo s-au putut întâmpla ilegalităţi", a explicat Vasile Blaga.

În acest sens, Blaga a prezentat deputaţilor din Comisia de Apărare situaţia a opt ofiţeri din cadrul Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă, faţă de care s-au făcut demersurile necesare pentru sesizarea Parchetului General.

Surse parlamentare au declarat pentru NewsIn că Blaga le-ar fi spus deputaţilor că a fost vorba iniţial de o sesizare la Parchet pentru şapte ofiţeri cărora li se retrăsese certificatul ORNIS, dar că ulterior s-au făcut demersurile necesare şi în cazul altui ofiţer DGIPI.

De asemenea, Blaga ar fi spus că scurgerile de informaţii din interiorul Serviciului au fost posibile şi din cauza deficienţelor existente în circuitul informaţiilor clasificate în timpul mandatului lui Gelu Drăjneanu.

Ministrul interimar al Internelor, Vasile Blaga, a fost audiat, joi, în Comisia de Apărare din Camera Deputaţilor în legătură cu arhiva DGIPI, dar şi cu situaţia transportului de muniţie de la Băbeni. La audieri au mai fost prezenţi Dan Valentin Fătuloiu şi Marian Tutilescu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite