şefii DADR îi îndeamnă pe ieşeni să cultive sfeclă de zahăr

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Neculai Olariu, director executiv adjunct al Direcţiei Agricole pentru Dezvoltare Rurală, a recomandat agricultorilor ca în acest an să se îndrepte spre sfecla de zahăr, soia nemodificată

Neculai Olariu, director executiv adjunct al Direcţiei Agricole pentru Dezvoltare Rurală, a recomandat agricultorilor ca în acest an să se îndrepte spre sfecla de zahăr, soia nemodificată genetic, legumele, floarea-soarelui, rapiţa sau alte plante tehnice.
În opinia acestuia, cea mai rentabilă este cultivarea sfeclei de zahăr. "În primul rând, pentru un hectar însămânţat cu sfeclă de zahăr se beneficiază de o subvenţie de 15 milioane de lei vechi. O producţie bună este de 30 de tone la hectar. Profitul pe o tonă de sfeclă este de 800.000-900.000 de lei, ceea ce la un hectar înseamnă profit de peste 25 milioane de lei", a precizat Neculai Olariu.
Anul trecut, dintr-o suprafaţă de 256,6 mii de hectare ce reprezentintă terenul arabil la nivelul judeţului Iaşi, 18,8 la sută a fost cultivată cu cereale păioase, 42,9 la sută cu porumb, 0,9 la sută leguminoase boabe, 15,3 la sută cu plante uleioase, 0,6 la sută cu sfeclă de zahăr, 3,7 la sută cartofi, 5,1 procente cu legume şi pepeni, 10,8 procente cu nutreţuri, iar 1,9 la sută a fost nelucrat. Foarte bine au ieşit cei care au cultivat sfeclă de zahăr, dar şi cultivatorii de orzoaică, mai ales că cererea pentru orzoaică a cunoscut o continuă creştere din partea fabricilor producătoare de bere.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite