Cutremur foarte puternic în România, după 2010

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Seismologii înclină spre varianta unui seism la mare adâncime în Vrancea, precum cel din 1940, care va afecta mai puţin Bucureştiul, resimţindu-se mai ales pe direcţia Iaşi-Chişinău.

Seismologii înclină spre varianta unui seism la mare adâncime în Vrancea, precum cel din 1940, care va afecta mai puţin Bucureştiul, resimţindu-se mai ales pe direcţia Iaşi-Chişinău.

România nu va avea parte de un cutremur de proporţii în următorii trei ani, ne linişteşte directorul Institutului Naţional pentru Fizica Pământului, Gheorghe Mărmureanu. Dar asta nu înseamnă că am scăpat de pericol. După anul 2010 este posibil ca în Vrancea să se producă un cutremur mai puternic decât cel din 1977, dar care să fie la o adâncime foarte mare. Asta înseamnă că şocul principal va fi simţit pe direcţia Iaşi-Chişinău, cum a fost în 1940. Doar seismele de la adâncimi mai mici "atacă" Bucureştiul, ca în 1977. Specialistul ne-a explicat cum se pregăteşte România, din punct de vedere tehnic, pentru a face faţă acestor ameninţări ale pământului.

- Aţi creat un sistem unic în lume de protejare a economiei în caz de cutremur major. Cum funcţionează?

- Sistemul de avertizare în timp real foloseşte diferenţa de viteză între undele P şi S, care pornesc în acelaşi timp din focar. Prima undă, P, care e pe verticală, are o viteză de 8,4 kilometri pe secundă, faţă de unda S, cu viteza de 5 kilometri pe secundă, care e de forfecare. Diferenţa dintre cele două unde e de aproape 30 de secunde. Unda S ajunge la Bucureşti după 28-32 de secunde. În acest interval se pot bloca trenurile, lifturile, instalaţiile de gaz, instalaţiile nucleare, spitalele pot trece pe energia auxiliară. Putem bloca totul în două-trei secunde. Gândiţi-vă că la 4 martie 1977 am avut peste 400 de oameni carbonizaţi, din cauza gazului metan.

- Ce se poate bloca acum înaintea unui cutremur mare?

- În momentul de faţă se poate bloca partea nucleară a ţării. E vorba de Uzina de Apă Grea, iradiatorul de la Institutul de Fizică Nucleară, reactorul de la Piteşti. Mai puţin Centrala Nucleară de la Cernavodă. Ei au un sistem de blocare, dar în timpul cutremurului, nu înainte de cutremur.

- Şi când va fi operaţional sistemul pentru toate instituţiile?

- Trebuie să apară o reglementare legală care să oblige instituţiile să se racordeze la acest sistem. Noi, ca oameni de ştiinţă, ne-am făcut datoria. Urmează ca şi societatea
să-şi facă datoria. E adevărat, sistemele de conexiune au un preţ ridicat. Dar acest sistem lucrează pentru salvarea de vieţi omeneşti, aşa că nu se poate pune problema cât costă viaţa oamenilor.

- Aţi vorbit la un moment dat şi de o hartă a intensităţii cutremurului în diverse zone ale României. Care e stadiul proiectului?

- Acum lucrăm la harta desfăşurării în timp real a cutremurului. La un seism de peste 7 grade, pe harta României vom putea vedea în fiecare secundă în ce zone intensitatea seismică a fost mai mare, ceea ce înseamnă că acolo pot fi victime şi pagube materiale. Autorităţile vor cunoaşte exact zonele unde să intervină. Harta este gata în proporţie de 90% pentru Bucureşti.

- Ce se întâmplă acum în Vrancea?

- Vrancea e sub influenţa celor două mari plăci tectonice, africană şi indoaustraliană. Placa indoaustraliană produce acum efecte puternice în partea de est a Asiei. În fiecare zi, acolo sunt cutremure de peste 6 grade. Sistemul tectonic din Vrancea e la ora asta mai puţin sub influenţa acestei mari plăci.

- Ce va fi în următorii ani la noi?

- Deocamdată nu e cazul pentru un cutremur mare în România. În următorii doi-trei ani nu vor fi probleme. Asta nu înseamnă că peste trei ani va fi cutremur. Doar că nu va fi în următorii doi-trei ani.

- Dar după 2010 vă aşteptaţi la un cutremur puternic în România?

- Acel cutremur va fi catastrofal. Va fi mult mai puternic decât cel de la 4 martie 1977. Sistemul tectonic din Vrancea se încarcă. Cu cât durează mai mult, cu atât va fi mai mare.

- Aveţi detalii în plus despre ce ne aşteaptă?

- Facem studii pentru a depista şi adâncimea cutremurului, în cadrul sistemului de avertizare în timp real. Părerea mea e că următorul cutremur va fi de mare adâncime. Dacă e un cutremur de mare adâncime în Vrancea, mari probleme sunt către Moldova, spre Chişinău. Dacă e de adâncime mai mică, aşa cum a fost în 1977, probleme sunt în Bucureşti. Cutremurul din 1940 a fost la adâncimea de 134 de kilometri. A căzut o singură clădire atunci în Bucureşti, blocul Carlton, dar din cauza construcţiei în sine. În schimb, au fost distrugeri mari în Focşani, Iaşi şi Chişinău, iar râul Putna şi-a schimbat cursul în unele locuri.

- În concluzie…

- Să ne aşteptăm la un cutremur puternic, după 2010, de mare adâncime, dar care nu va afecta Bucureştiul.

Reguli de comportare în caz de cutremur

- rămâneţi la locul unde vă aflaţi, în clădiri sau în exteriorul acestora

- stingeţi focul, întrerupeţi curentul electric şi gazele, deschideţi uşile, îndepărtaţi-vă de ferestre sau balcoane

- persoanele surprinse în bucătărie trebuie să se depărteze cât mai mult de aragaz

- când sunteţi în maşină, scoateţi autovehiculul în afara carosabilului, opriţi şi rămâneţi în maşină

- dacă maşina este staţionată lângă clădiri, ieşiţi din maşină şi îndepărtaţi-vă de aceasta

- când părăsiţi locuinţa, luaţi-vă actele de identitate, un mijloc de iluminat independent de surse de alimentare, un aparat radio cu alimentare la baterii şi obiecte personale strict necesare

- nu utilizaţi lifturile, riscaţi să rămâneţi blocaţi

- nu vă întoarceţi încercând să salvaţi bunuri materiale

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite