Cutremur de 5,1 grade în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cutremur de 5,1 grade în România
Cutremur de 5,1 grade în România

Un cutremur cu o magnitudine de 5,1 grade pe scara Richter a avut loc la ora 10.49 în ţara noastră. Potrivit site-ului  Institului Naţional pentru Fizica Pământului (INFP), cutremurul s-a produs în Marea Neagră la 6km adâncime, însă a fost resimţit atât în Capitală, la o magnitudine de 3-4 grade, cât şi în Constanţa.

Directorului INFP, Gheorghe Mărmureanu, a afirmat că este vorba despre un cutremur de suprafaţă, care nu avea urmări.

Marius Craiu, cercetător specialist fizician la Institutul Naţional pentru Fizica Pământului, a declarat că epicentrul seismului s-a înregistrat la graniţa României cu Bulgaria, în zona Mării Negre, în apropiere de Mangalia, la 20 de km adâncime, având o magnitudine de 5,5 pe scara Richter.

În zona centrală, intensitatea a fost de 7 pe scara Richter, a afirmat Craiu, citat de NewsIn.

Update 12.43 Seismul a fost „o glumă“ pentru primarul din Limanu

Primarul comunei Limanu, Nicolae Urdea, a declarat că în comunitatea sa, care se află cel mai aproape de epicentrul seismului, localnicii şi turiştii nu s-au alarmat deloc. „Nu am primit nicio sesizare, nimic. Nu a căzut nicio casă, nu au fost stricăciuni.... . Pot să vă spun că acest cutremur a fost, faţă de altele, o glumă“, a afirmat acesta.

  • Update 12.20 Seismul va fi urmat de replici mai mici


Directorul ştiinţific al INFP, Mircea Radulian, a afirmat că vor urma câteva replici mai slabe ca intensitate, deoarece a fost vorba despre un cutremur crustal (de suprafaţă), într-o zonă activă seismic 

"În zonă, avem de-a face cu o falie activă. S-a produs o mişcare pe falie, care i-a perturbat sistemul, acum aşteptându-ne la o rearanjare care se produce prin cutremure mai mici", a explicat Radulian.

Zona în care s-a produs cutremurul este una cunoscută ca fiind activă seismic. De obicei, magnitudinea seismelor din zonă nu depăşeşte 4 pe scara Richter, dar sunt posibile şi seisme mai puternice, în 1901 înregistrându-se un cutremur cu magnitudinea de peste 7 pe scara Richter, conform lui Radulian.

  • Update 11.40 Nu au fost raportate victime sau pagube materiale. Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a anunţat că nu au fost raportate victime sau pagube materiale în urma cutremurului de pământ produs în zona Mării Negre.
Update 11.20  „În Vama Veche s-a simţit destul de tare şi, din experienţa noastră, cam în 45 de minute de la producerea seismului, ar trebui să se formeze valuri foarte mari“, a declarat George Lipoveanu, şeful salvamarilor din sudul litoralului. Turiştii sunt sfătuiţi să nu se avânte în largul mării pentru a preveni orice tragedie.  Click aici pentru amănunte


Potrivit Realitatea TV, telegondola din Constanţa s-a oprit câteva momente după producerea seismului. Ştefan Marian, directorul telegondolei din Mamaia, a afirmat însă pentru Adevărul că nu s-a întâmplat acest lucru, instalaţia funcţionând normal. Vezi aici declaraţia directorului telegondolei.

Tot la Constanţa, pinguinii de la Delfinariu au fost deosebit de neliniştiţi înainte de producerea cutremurului. Vezi aici detalii.

Agenţia de presă Sofia News Agency a informat că seismul a fost resimţit şi în capitala Bulgariei şi a avut o magnitudine de 4,7 grade pe aceeaşi scară. Agenţia bulgară adaugă că seismul s-a produs la 41 de kilometri sud-est de Constanţa şi la 14 kilometri vest de Mangalia, la o adâncime de 30 de kilometri.

Ultimul seism a avut loc în România pe 25 aprilie, având magnitudinea de 5,3 pe scara Richter.

Experţii seismologi susţin că, în România, cutremurele de magnitudine mare (peste 7 grade) se produc cu o periodicitate de 30-40 de ani. Ultimele trei seisme majore despre care există informaţii s-au produs în anii 1908, 1940 şi 1977.

Ultimul cutremur devastator din România a avut loc în seara zilei de 4 martie 1977, care a avut o magnitudine de 7,2 grade. În urma acestui cutremur au murit peste 1.500 de oameni, majoritatea în Capitală.

       Update:  După cutremur, traficul de voce din reţeaua Orange a crescut în Bucureşti şi pe litoral 

Compania nu a fost afectată în comunicaţiile dintre clienţi de cutremurul de astăzi, însă traficul de voce a înregistrat o creştere timp de 10 minute în Bucureşti şi de 40 de minute în zona litoralului.

"Faţă de o perioada normală, după seism a fost înregistrată o creştere a traficului de voce în reţeaua Orange în Bucureşti şi în zona litoralului, fără efecte semnificative asupra comunicaţiilor dintre clienţi. În Bucureşti volumul crescut al traficului s-a menţiut timp de zece minute după producerea seismului, iar în zona litoralului timp de aproximativ 40 de minute", se arată într-un comunicat al companiei de telefonie mobilă.


Citiţi şi:

    


Vom reveni.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite