Cutremur la Ringier România!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Evenimentul zilei” a dat ieri afară 40 de oameni. „Libertatea” pierde poziţia de lider deţinută din 2003. „Capital” se pregăteşte de disponibilizări. Primăvara a venit cu veşti foarte proaste pentru o mare parte din ziariştii români. Trustul elveţian de presă „Ringier Romania”, editorul ziarelor „Evenimentul zilei” şi „Libertatea”, dar şi al săptămânalului „Capital”, se cutremură din temel

„Pentru că urmează o zi grea, există şi un mic bufet. Mai târziu vine şi pizza”, a încercat şeful Ringier, Claudiu Şerban, să-şi consoleze angajaţii pe care urma să-i concedieze, câteva ore mai târziu.

Miercuri, ora 14.00, în redacţia „Evenimentul zilei”. Marius Hagger, director general al Ringier România, şi Claudiu Şerban, director general adjunct, au strâns toţi angajaţii cotidianului şi le-au ţinut un discurs prin care le explicau jurnaliştilor că sunt nevoiţi să facă disponibilizări pentru că este criză.

Această şedinţă specială a avut loc cu o zi mai devreme decât fusese iniţial stabilită, deoarece deja începuseră să curgă informaţii pe bloguri despre aceste concedieri. Ei au mai spus că aproximativ 28 - 29 de salariaţi vor fi daţi afară, deşi în industrie s-a vehiculat un număr de 40 de angajaţi.

Întrebat dacă se referă doar la partea editorială sau la întreaga redacţie, Şerban a evitat să precizeze. Ringier a decis să păstreze doar doi oameni din departamentul corectură din nouă, câţi au fost până în prezent.

Potrivit unei surse din interiorul companiei, angajaţilor disponibilizaţi li s-au dat şase salarii compensatorii doar dacă erau de acord să încheie contractul cu acordul părţilor. Celor care nu sunt de acord cu această politică li se desfiinţează postul.

Pizza "de consolare"

După şedinţa de la ora 14.00, angajaţilor demoralizaţi li s-a spus să meargă la treabă: „să nu lăsăm cititorii fără ziarul de mâine”, i-a îndemnat Claudiu Şerban.

Însă în redacţia ziarului „Evenimentul zilei” se instalase o atmosferă de înmormântare, nimeni nu avea niciun chef de muncă. Singurul stimulent pe care conducerea a decis să-l ofere ca „premiu de consolare” a fost un mic bufet. „Mai târziu vine şi pizza”, i-a mai anunţat Claudiu Şerban.

Daţi afară după „lista lui Macovei”


Disponibilizările au fost discutate de management încă de la începutul săptămânii, iar redactorul-şef al ziarului, Vlad Macovei, a întocmit, de unul singur, lista cu cei vizaţi. În momentul în care şefii de departament au întrebat dacă au vreun cuvânt de spus în nominalizarea celor care vor pleca, li s-a răspuns tranşant: „Nu!”. Chiar Vlad Macovei şi-a asumat această sarcină.

În aceste condiţii tensionate, angajaţilor le era destul de greu să se mai gândească la pizza sau la subiectele pe care le aveau de scris. Preocuparea fiecăruia era legată de cine se mai află pe „lista lui Macovei” pentru concediere. Unul dintre criteriile adoptate a fost „ultimul venit, primul plecat”.  

Tragedie pentru comunitate

Emilian Isăilă, fost editor coordonator la ziarul “Evenimentul zilei”, în prezent redactor şef-adjunct la „Adevărul” consideră că aceste concedieri o tragedie pentru comunitatea jurnaliştilor. „Tot acest dezastru are o cauză legată direct de managementul actual al Ringier România. Eu am luat decizia să plec din compania elveţiană când Claudiu Şerban a fost numit director la EVZ. În opinia mea e responsabil pentru tot ce s-a întâmplat la EVZ în ultimul an”.

„Capital” ar putea fi următorul


Contactată de „Adevărul”, Adela Popescu, PR manager al grupului Ringier a evitat să folosească termenul de „concedieri”. „În acest moment se poartă discuţii în legătură cu o nouă structură redacţională. Acest lucru nu va afecta în niciun fel structura ziarului şi nici relaţia cu partenerii”, a spus ea sec.

Ieri după-amiază, compania a emis un comunicat intern prin care explica, într-un limbaj corporatist, decizia luată. “În contextul măsurilor de eficientizare anunţate la nivel de grup, pe fondul adâncirii crizei economice cu impact direct în cifra încasărilor din publicitate, Ringier România a decis implementarea unor măsuri adiţionale de reducere a costurilor. Acestea includ modificări în structura organizaţională a echipei Evenimentul zilei”, se arată în document.

Compania elveţiană nu se află la prima măsură de acest gen. La sfârşitul lunii februarie, grupul a închis ziarul gratuit „Compact”, lăsând fără locuri de muncă 22 de angajaţi. Mai mult, este posibil ca Ringier să nu fi încheiat capitolul disponibilizări. Potrivit unei surse din industria de media, şi săptămânalul economic „Capital” ar putea trece printr-o restructurare, fiind vizaţi aproximativ 10% dintre angajaţi.

Declinul Ringier

Vânzările publicaţiilor din familia elveţiană Ringier au înregistrat în ultimii ani scăderi constante. Cotidianul „Evenimentul zilei” a raportat în ultima lună a anului trecut o medie de 42.659 de exemplare pe ediţie, cea mai mică cifră din istoria sa. Încă di luna octombrie a anului trecut, În acest moment, lider de piaţă pe segmentul cotidianelor de calitate a devenit „Adevărul”, care a avut în decembrie 2009 vânzări de 84.665 de copii pe ediţie.

 „Click!” trece în faţa „Libertăţii”

Nici alte publicaţii deţinute de elveţieni la Bucureşti nu se simt prea bine. „Libertatea”, fostul lider naţional din punct de vedere al vânzărilor, a pierdut această poziţie în lunile februarie şi martie 2009, în favoarea cotidianului „Click!”, conform unor cifre încă neoficiale.

Oricum, cu o medie de vânzări pe ediţie de 208.000 exemplare în decembrie 2008 (cifră certificată de BRAT), tabloidul „Libertatea” se află la cel mai scăzut nivel din anul 2003 încoace! Căderea faţă de decembrie 2007, de pildă, este de 14%, şi faţă de decembrie 2006 de 23% în tiraj net vândut pe ediţie!

Aceste scăderi constante de vânzări, combinate cu pierderea primei poziţii în piaţă stârnesc îngrijorare la Ringier în legătură cu veniturile din publicitate şi aşa afectate de criza globală. În disperare de cauză, Ringier a început o campanie în paginile „Libertăţii” care-şi asumă locul 1 în piaţă, dar pe baza cifrelor din ianuarie – decembrie 2008. Când vor fi disponibile, cifrele de pe primul trimestru al anului 2009 vor anula mesajul acestei campanii începute în pripă.

Nici săptămânalul „Capital”, fostul lider al publicaţiilor de business din România, nu se mai poate lăuda cu o poziţie solidă. Cu 30.800 de ziare vândute pe ediţie în luna decembrie 2008, „Capital” înregistrează o scădere de aproape 20% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2007.

Angajaţii Ringier România, din ce în ce mai puţini, identifică doi vinovaţi de situaţia dezastruoasă a trustului: Marius Hagger, directorul general elveţian, şi aghiotantul său, Claudiu Şerban, director general adjunct, deşi cei doi arată cu degetul spre criza economică gravă care nu ocoleşte presa românească.




Citeşte şi
O zi tristă pentru presă 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite