Curtea Supremă a declarat nelegală prelungirea detenţiei lui Hodorkovski şi Lebedev

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea Supremă a Federaţiei Ruse a anulat decizia privind prelungirea stării de arest în cazul fostului patron al companiei petroliere Iukos, Mihail Hodorkovski, şi al asociatului său Platon Lebedev, relatează Interfax.

Avocaţii celor doi au făcut plângere penală faţă de decizia de menţinere în arest invocând amendamentele prezidenţiale ale lui Dmitri Medvedev, care interzic arestarea preventivă a oamenilor de afaceri în legătură cu activitatea antreprenorială.

În mai 2010, Tribunalul municipal al Moscovei a considerat legală decizia Tribunalului Hamovniki privind prelungirea termenului de arest până pe 17 august.

Judecătorul Viktor Danilkin şi-a justificat decizia de prelungire a termenului, argumentând că acest caz, constituit din 188 de volume, este examinat de instanţă, iar finalizarea audierilor înainte de expirarea termenului dat anterior este imposibilă. În plus, judecătorul a arătat că inculpaţii ispăşesc o pedeapsă din 16 mai 2005, prin care sunt condamnaţi la nouă ani de detenţie (Tribunalul moscovit le-a redus câte un an).

Prin urmare, cei doi se vor afla oricum în arest, iar termenul dat vineri nu îl depăşeşte pe cel pe care îl au de executat într-un alt dosar.

Hodorkovski şi Lebedev au fost condamnaţi prima dată în 2005 la nouă ani de închisoare pentru escrocherie pe scară largă şi evaziune fiscală. Pe 3 martie 2009 a fost demarat un al doilea proces în faţa Tribunalului Hamovniki din Moscova pentru deturnare de fonduri şi vânzare ilegală de petrol între anii 1993 şi 2003. În decembrie 2010 ei au fost condamnaţi la închisoare până în 2017. Cei doi foşti asociaţi au calificat acest proces drept o farsă judiciară şi politică.

În prezent, Hodorkovski se află în al optelea an de închisoare.

"Deşi decizia curţii nu va avea un efect direct asupra mea sau a lui Platon Lebedev, va avea o importanţă fundamentală", a afirmat Hodorkovski în faţa completului de trei judecători, potrivit Reuters.

Iukos, un dosar orchestrat politic

Obervatori din Rusia şi din străinătate au afirmat că dosarul Iukos este o afacere politică orchestrată de Kremlin, care dorea să restabilească controlul statului asupra preţioaselor active petroliere şi să plaseze compania sub controlul unui om de afaceri mai puţin ambiţios şi independent.

Înainte de pronunţarea verdictului din decembrie, primul ministru rus Vladimir Putin a afirmat că "locul unui hoţ este în închisoare". El a insinuat, de asemenea, în cadrul unor declaraţii televizate, că Hodorkovski este implicat în crime, o acuzaţie care nu a fost formulată niciodată împotriva lui în justiţie.

Într-un interviu acordat marţi, Mihai Hodorkovski, l-a acuzat pe premierul Vladimir Putin că acordă la fel de puţină importanţă independenţei justiţiei ca dicatorul Iosif Stalin.

"Juristul Putin şi banditul Stalin înţeleg în acelaşi mod ce este independenţa justiţiei. Am citit rezoluţiile lui Stalin în care era scris «aduceţi în faţa justiţiei şi ucideţi». L-am auzit pe Putin spunând «trebuie să meargă la închisoare» cu explicaţii cu privire la ce trebuie să fie al doilea proces al meu. Este clar că a devenit mai «uman»", a declarat fostul patron Iukos pentru cotidianul german Die Welt Hodorkovski, deţinut din 2003.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite