Curtea Supremă: Judecătorii de la instanţele inferioare sunt în gravă eroare, medicul Răzvan Trancă a făcut violul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicul Răzvan Trancă
Medicul Răzvan Trancă

Judecătorii de la Tribunalul Bucureşti şi Curtea de Apel au comis o gravă eroare de fapt când l-au achitat pe medicul Răzvan Trancă pentru viol, fiind necesar să se reţină toate probele administrate în timpul urmăririi penale, cât şi a judecăţii, inclusiv concluziile testului poligraf şi ale altor rapoarte, potrivit motivării Curţii Supreme de Justiţie.

Medicul Răzvan Trancă a fost condamnat definitiv, în 23 februarie 2011, de instanţa supremă la patru ani de închisoare cu suspendare, fiind obligat să îi plătească Andreei Mocanu 50.000 de lei daune morale. Magistraţii au mai decis ca timp de doi ani Răzvan Trancă să aibă interdicţie de a alege şi de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice, precum şi de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat.

Sex prin constrângerea fetei

„Înalta Curte apreciază că în cauză instanţele au comis o gravă eroare de fapt, având drept consecinţă pronunţarea unor hotărâri greşite de achitare a inculpatului Trancă Răzvan pentru săvârşirea infracţiunii de viol prevăzută de art.197 alin.1 şi 2 lit.b Cod penal, astfel că acestea sunt supuse casării în baza dispoziţiilor art.3859 pct.18 Cod procedură penală. Din analiza coroborată a tuturor mijloacelor de probă administrate în cauză rezultă că inculpatul, la data de 15 februarie 2007, prin constrângere a întreţinut cu partea vătămată (Andreea Mocanu - n.r.) un raport sexual normal la locuinţa acestuia. Înalta Curte nu împărtăşeşte susţinerea instanţei de apel potrivit căreia probele administrate în cursul urmăririi penale sunt determinante doar pentru sesizarea instanţei, nu şi pentru condamnarea inculpatului”, se arată în motivarea deciziei care a fost făcută publică astăzi. Înalta Curte a reţinut că declaraţiile succesive ale părţii vătămate, coroborate cu celelalte mijloace de probă administrate, exprimă adevărul şi nu conţin aspecte contradictorii în ceea ce priveşte elementele esenţiale ale cauzei.

Relaţia anterioară de iubire nu a fost probată

În cursul judecăţii, Răzvan Trancă şi-a menţinut declaraţiile date, arătând că avea cu fata o relaţie sinceră, de iubire, că s-a întâlnit de mai multe ori cu aceasta la domiciliul său. Deşi medicul a susţinut că anterior evenimentelor din 15 februarie 2007 a avut relaţii sexuale cu partea vătămată, aceste susţineri nu au putut fi probate în niciun fel, scriu judecătorii ICCJ. Instanţa a apreciat că declaraţia acestuia nu exprimă adevărul, nu se coroborează cu celelalte probe administrate.

Medicula  căzut testul cu detectorul de minciuni

Semnificative cu privire la aprecierea sincerităţii martorului sunt şi concluziile testului poligraf, potrivit cărora răspunsurile acestuia la întrebările esenţiale ale cauzei au evidenţiat modificări semnificative care sunt interpretate ca indicii ai comportamentului simulat al acuzatului. „La aprecierea declaraţiilor inculpatului referitoare la modalitatea în care a avut loc raportul sexual cu partea vătămată trebuie avute în vedere şi concluziile testului poligraf, în cazul inculpatului constatându-se indicii ai comportamentului simulat la întrebările relevante (intenţionezi să minţi referitor la cele întâmplate?, ai forţat partea vătămată să întreţină relaţii sexuale cu tine?, ai întreţinut relaţii sexuale cu partea vătămată împotriva ei?) în timp ce la aceleaşi întrebări adresate părţii vătămate nu s-au evidenţiat indicii ale comportamentului simulat”, scriu judecătorii.

Soţia a făcut presiuni

Un alt aspect reţinut de judecători este şi declaraţia unei femei, martor cu identitate protejată, care, în cursul cercetării judecătoreşti, a arătat că soţia inculpatului a făcut presiuni asupra sa pentru a declara că l-a văzut pe inculpat însoţit de o femeie blondă atunci când venea să ceară cheile garsonierei sale. Aceeaşi martoră a declarat că „diverşi indivizi au vizitat-o acasă şi la serviciu pentru a-i cere să declare în sensul arătat”, declaraţia ei coroborându-se şi cu procesele-verbale de interceptare a convorbirilor telefonice aflate la dosar. Martora a declarat că personal nu l-a văzut pe Răzvan Trancă cu nimeni.

Achitat pentru viol, condamnat pentru tentativă de omor

În 29 ianuarie 2009, medicul Răzvan Trancă a fost achitat de acuzaţia de viol faţă de Andreea Mocanu, instanţa Tribunalului Bucureşti condamnându-l la patru ani cu suspendarea executării pedepsei pentru tentativă de omor calificat şi dispunând ca acesta să-i plătească pacientei sale daune morale de 50.000 de lei.
Decizia a fost contestată la Curtea de apel Bucureşti, care în 2 martie 2010 l-a achitat pe medicul Răzvan Trancă cu privire la acuzaţiile de tentativă de omor şi viol, instanţa respingând totodată, cererea de daune morale şi materiale făcută de Andreea Mocanu. Instanţa a dispus achitarea medicului pentru tentativa de omor pe motiv că fapta care a fost imputată nu există.


Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite