CCR: Sunt neconstituţionale anumite prevederi din proiectul de revizuire a Constituţiei înaintat de Traian Băsescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Traian Băsescu
Preşedintele Traian Băsescu

Curtea Constituţională a declarat, vineri, ca neconstituţionale anumite prevederi din proiectul legii de revizuire a Constituţiei, trimis de preşedintele Traian Băsescu, pentru verificarea respectării dispoziţiilor constituţionale.

Una dintre prevederile declarate neconstutuţionale este cea de la articolul 44, alineatul 8, din actuala Constituţie potrivit căreia caracterul licit al averilor se prezumă şi pe care Traian Băsescu vroia să o elimine. Motivaţia Curţii este că eliminarea acestui alineat ar avea ca efect suprimarea unei garanţii a dreptului de proprietate

O altă prevedere neconstituţională este cea legată de imunitatea parlamentară şi ministerială. Traian Băsescu propunea ca  imunitatea politică a parlamentarilor şi miniştrilor să rămână doar  pentru declaraţiile politice şi activitatea parlamentară. Nu mai era nevoie de un aviz al Parlamentului pentru arestarea lor.

Întrebat în 1 iunie de jurnalişti de ce  proiectul nu prevede şi ridicarea imunităţii penale în cazul preşedintelui, Traian Băsescu a afirmat: "Rămâne imunitatea de natură penală pentru preşedinte pentru că totuşi trebuie să rămână un pilon de stabilitate. Parlamentarii sunt 400, iar  preşedintele este unul singur.  Rămâne suspendarea lui. Nu este pentru mine, ci pentru următorul. Cred că preşedintele trebuie să aibă oarecare stabilitate, nu trebuie hărţuit în instanţă".  Judecătorii au declarat neconstituţională această prevedere pentru că are ca efect "suprimarea unui drept fundamental al persoanei care ocupă o demnitate publică".

CCR a respins ca legală şi propunerea privind componenţa Consiliului Superior al Magistraturii. Judecătorii constituţionali au considerat că sunt încălcate drepturi fundamentale în ce priveşte Consiliul Superior al Magistraturii, unde proiectul de revizuire a Constituţiei prevede că în CSM să fie aleşi mai mulţi reprezentanţi ai societăţii civile şi că preşedintele Consiliului poate proveni din rândul acesteia. Numirea unei persoane care nu este judecător sau procuror la conducerea CSM încalcă drepturi constituţionale, este de părere CCR.

Deşi nu le-au declarat neconstituţionale, judecătorii de la CCR îi recomandă preşedintelui să analizeze şi observaţiile Curţii referitoare la introducerea unei prevederi potrivit căreia autorităţile publice vor consulta organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale în legătură cu deciziile privind păstrarea identităţii lor etnice, culturale şi religioase.

Curtea mai cere analizarea următoarelor propuneri din proiectul de revizuire: obligaţia Parlamentului de a se pronunţa în termen de 30 de zile asupra convocării referendumlui, avizul obligatoriu al CCR cu privire la suspendarea preşedintelui, supunerea judecătorilor în faţa deciziilor CCR, introducerea  posibilităţii de revocare a preşedintelui Parlamentului şi modul în care se alcătuiesc conducerea şi comisiile parlamentar.

Preşedintele Traian Băsescu a trimis Consiliului Legislativ, în 1 iunie, proiectul legii de revizuire a Constituţiei, în vederea avizării acestuia. În aceeaşi zi, în cadrul unei conferinţe de presă, el a prezentat principalele modificări aduse legii fundamentale. Vezi aici principalele modificări ale Constituţiei iniţiate de Traian Băsescu.

În 9 iunie, şeful statului a transmis Curţii Constituţionale, împreună cu avizul Consiliului Legislativ, proiectul legii de revizuire a Constituţiei, pentru verificarea respectării dispoziţiilor constituţionale privind revizuirea.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite