Curtea de Apel decide soarta copilului cărăşean folosit la cerşit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul italian de externe, Franco Frattini, a solicitat autorităţilor româneşti să nu dea copilul pe mâna familiei care l-a dus la cerşit.

Guvernul italian stă astăzi cu ochii pe magistraţii Curţii de Apel Timişoara, care trebuie să ia o hotărâre în cazul lui Graţian, un copil de 4 ani din Caraş-Severin, pus la cerşit în Italia de bunica sa. Micuţul cerşea în faţa unui supermarket şi era bătut sistematic de bunica sa, când a fost ridicat de carabinieri, în aprilie 2007. Femeia a fost condamnată de Tribunalul de la Roma la cinci luni şi 10 zile de închisoare pentru că a abuzat de minor. Micuţul, care era subnutrit, plin de păduchi şi de vânătăi pe tot corpul, a ajuns în grija autorităţilor italiene. Graţian a fost îngrijit timp de un an la o casă de copii de lângă Roma, unde s-a ataşat de educatori. Autorităţile române au solicitat repatrierea micuţului, iar Tribunalul din Roma a fost de acord cu întoarcerea sa în ţară.
„Noi nu am folosit copilul ca să cerşească. Băiatul a vrut să se ducă în stradă să se joace, iar soţia mea nu l-a lăsat. Atunci a început să plângă, iar Poliţia i-a luat pe sus. Mama lui nu l-a abandonat niciodată. Fata mea şi cu mine eram la ambasadă, ca să refacem actele când a fost luat Graţian. Actele ne-au ars. Baraca în care am locuit a luat foc”, a declarat Saşa Gruia, bunicul lui Graţian. Când a ajuns în România, copilul a fost dat în plasament unui asistent maternal.

Cazul era în atenţia italienilor
Tribunalul Caraş-Severin a hotărât, în 3 decembrie, să-l reintegreze pe micuţ  în sânul familiei care l-a dus la cerşit, la solicitarea mamei sale. Această situaţie a stârnit reacţii dure din partea ministrului de externe italian, Franco Frattini, care a declarat că doreşte ca acest copil să nu fie dat pe mâna familiei care l-a pus la cerşit.  „Acum, Graţian  este în ţară, la un asistent maternal, este bine. Noi monitorizăm situaţia lui, monitorizăm şi familia. Trebuie să ne asigurăm că nu va mai trece prin ce a trecut”, a declarat Mioara Bogdan, secretar general la Agenţia Naţională  pentru Protecţia Drepturilor Copilului.

Termen
Astăzi, la Curtea de Apel Timişoara, se judecă recursul

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite