Cursuri de vară pentru copiii defavorizaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cursuri de vară pentru copiii defavorizaţi
Cursuri de vară pentru copiii defavorizaţi

Fundaţia Ruhama organizează şi anul acesta grădiniţe de vară şi şcoala părinţilor. Cele două programe se adresează grupurilor defavorizate, excluse social, care nu conştientizează importanţa educaţiei pentru copiii lor.

Grădiniţa de vară şi şcoala părinţilor vor fi organizate în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Bihor, primăriile şi şcolile din Aleşd, Tămaşda, Ciumeghiu, Văşad, Gepiş, Lugaşu de Jos, Salonta, Sânnicolau de Munte, Batăr, Telechiu, Beznea şi Oşorhei.
„Prin grădiniţele de vară nu putem înlocui un an de grădiniţă, dar îi ajutăm pe copiii preşcolari să socializeze, să se poarte în grup, să răspundă comenzilor educatoarei”, spune Daniela Tutoş, coordonatorul departamentului programe estivale al Fundaţiei Ruhama. Copiii mai învaţă să prindă creionul şi celelalte instrumente de scris, noţiuni elementare de aritmetică, dar şi culorile şi alte lucruri simple, dar absolut necesare pentru a putea face faţă rigorilor clasei I.

Ajută copiii să se dezvolte

Din experienţa ediţiilor anterioare, luna petrecută la grădiniţa de vară i-a ajutat foarte mult pe copii. „Clasa I este pentru toţi copiii un pas important în dezvoltare. Dacă nu fac bine acest pas, pot apărea probleme de încredere în sine şi randament şcolar mai scăzut”, spune Tutoş.
Programul grădiniţelor de vară a fost demarat de Fundaţia Ruhama în 2006, în 11 localităţi, beneficiind de el peste două sute de copii. În 2007, au fost acoperite 23 de localităţi şi peste 500 de copii, iar în 2008, 10 localităţi şi 200 de copii. Anul acesta se va desfăşura în 12 localităţi şi se estimează că va cuprinde 250 de copii.
Toţi copiii care au făcut cursurile grădiniţelor de vară s-au integrat repede în clasa I şi nu au abandonat şcoala până acum. „În sfârşit, copilul meu o să fie om. O învăţat tare mult luna asta”, spune Irina Lingurar, mămica unui băieţel care a participat anul trecut la grădiniţa estivală. Femeia speră că băiatului îi va plăcea să înveţe şi va ajunge mai departe decât au reuşit ea şi soţul ei.

Şi părinţii au nevoie de şcoală

Programul „Şcoala Părinţilor” a ajuns la a V-a ediţie. „Prin acesta urmărim să conştientizăm părinţii, care este importanţa educaţiei pentru copilul lor, astfel încât în toamnă să vrea să-şi înscrie copilul la grădiniţă sau la şcoală”, spune Daniela Tutoş. Pe parcursul lunii august, părinţii copiilor cuprinşi în grădiniţa de vară, învaţă cum să se poarte cu copilul, cum să comunice cu ei, ce metode de disciplină există pe lângă strigăte şi bătaie.
Ei vor învăţa, de asemenea, să-şi încurajeze copiii şi să-i determine pe aceştia să vrea să meargă la şcoală şi să nu renunţe la prima notă mică sau prima dificultate. Cursurile grădiniţelor de vară şi ale şcolii părinţilor sunt susţinute de cadre didactice, asistenţi educatori şi mediatori şcolari care au participat la cursuri de instruire pentru a se raporta eficient şi cu tact la copiii şi adulţii cu care vor lucra.
Primăriile asigură transportul copiilor la grădiniţă, iar şcolile o parte a materialului didactic necesar. Fundaţia Ruhama va asigura, cu ajutorul sponsorilor, gustări şi dulciuri, iar în pauze vor fi organizate multe jocuri distractive pentru ca micuţii să îndrăgească grădiniţa şi şcoala.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite